Tipuri de bucșe pentru utilaje

Tipuri de bucșe pentru utilaje

Data octombrie 27, 2021
Categoria
Comentarii 0 comentarii

Afacerea ta merge ca unsă atunci când utilajul tău e sănatos. Însă ce faci când descoperi că începe să scârțâie pe alocuri și ai nevoie de piese de schimb? Și mai apare și un prieten care îți spune că problema e de la bucșe, că și el a pățit și nu e de glumă. Inima începe să îți bată mai repede, începi să cauți în adâncul minții orice informație înmagazinată de-a lungul anilor despre ce reprezintă o bucșă, ce tipuri de bucse utilaje există și dacă este, cu adevarat, atât de grav.

Fie că ești conducătorul unui utilaj de construcții, fie că deții utilaje agricole, cu piesele pentru utilaje nu-i așa de ușor. Poate că există sute de magazine cu Piese Auto prin zonă. Nu putem spune același lucru și despre Piese Utilaje, nu-i așa?

Orice ar fi, rezolvăm împreună!

Îți sărim în ajutor și, fără îndoială, împreună găsim soluții. Avem produse și servicii pentru toate nevoile! Avem piese de schimb pentru toate categoriile de utilaje! Serviciul nostru de consultanță gratuită este în top, deci nu ezita sa ne cauți! Suntem aici pentru tine! Iar articolul de fata este ca un fel de Suport clienți atunci cand aceste elemente de uzură îți dau de cap.

Suntem siguri că deja știi: informația înseamnă putere! Documentându-te, nu vei fi prins niciodată pe picior greșit! Acum poți îmbina utilul cu plăcutul, astfel încât sa cunoști varietatea tipurilor de bucse utilaje, iar curiozitatea sa-ti fie satisfacuta. Fie că le spui bucse utilaje sau bucsi utilaje, să știi că vorbim aceeași limbă și știm la ce te referi. Fii curajos si vorbește cu noi!

Suntem pregătiți să răspundem curiozităților tale!

Poate te întrebi de unde provine această denumire de “bucșă”. Noi îți putem spune că termenul își are originea din limba ucraineană, respectiv bukša. Totodată, bucșa mai este întâlnită și sub denumirea de “bucea”, iar în limba engleză bucșa devine “bushing”.

În ceea ce privește explicația acesteia, avem la îndemână o varietate de definiții și detalii, unele simple, iar altele puțin mai tehnice. Așa că, indiferent dacă ești la început sau deja profesionist, sigur vei reuși să îi descoperi rolul, să afli cum montezi o bucșă și ce poți face să nu te pricopsești cu o bucșă uzată.

Ce este BUCȘA, până la urmă?

Așadar, dacă vorbim despre definiția bucșei, aceasta ar suna așa:

  • bucșa este un manșon de metal montat între două piese între care există o mișcare relativă, pentru a le proteja de uzură, sau între două piese asamblate rigid, pentru a ușura dezmembrarea;

Nu-i ca și cum am discuta despre scule electrice. Bucșele sunt elemente de uzură! Aceste piese de precizie se folosesc în sectoare foarte diferite ale industriei, cum ar fi industria agricolă, industria auto, industria electrică ș.a. Daca ești conducător de utilaje de construcții atunci acest articol este fix ce-ți trebuie. Aici găsești clasificări și descrieri ale bucșelor, în cele mai mici detalii.

Care este diferența dintre rulmenți și bucșe?

O întrebare des întâlnită, la care poate te-ai gândit și tu. Rulmenții și bucșele sunt adesea utilizate interschimbabil, dar este important de reținut că acestea sunt două componente diferite. Rulmentul este un termen general care se referă la orice componentă mecanică ce susține un corp rotativ. Rulmentul reduce frecarea dintre părțile în mișcare. Facilitează mișcarea de mare viteză în timp ce asigură o rotație exactă.

Rulmenții sunt, de obicei, mai complecși în construcție decât bucșele, constând de obicei din mai multe role sau bile. Spre deosebire de bucșele care necesită doar o cantitate mică de lubrifiere, rulmenții necesită o alimentare constantă cu lubrifiant pentru a preveni deteriorarea.

Simplitatea precede complexitatea!

Din punct de vedere tehnic, bucșele pot fi considerate un tip de rulment simplu. Ele susțin o componentă dintr-un ansamblu, asigurând o funcționare lină și reducând uzura mașinăriei. Spre deosebire de rulmenții compuși din mai multe părți, o bucșă vine adesea ca o singură componentă. Cu toate acestea, poate fi echipată cu elemente rulante pentru glisare sau suport.

În comparație cu rulmenții, bucșele sunt mai durabile și necesită mai puțină întreținere, deoarece nu au piese mobile.

Rolul bucșelor și importanța lor

În industria agricolă, din categoria organelor folosite la realizarea diverselor mecanisme și utilaje, bucșele au un rol important. Acestea pot îndeplini rolul de susținere, ghidare și fixare. Totodată, atunci când vorbim de industria agricolă, ne vom întâlni des și cu alți termeni, aflați în strânsă legătură cu bucșele, respectiv știfturi sau bolțuri. Randamentul mecanic al unui utilaj este determinat, în special, de calitatea și precizia zonelor prin care ne asigură contactul dintre un bolț și lagărul de alunecare tip bucșă.

Caracteristici ale tipurilor de bucse utilaje

Bucșele au forme și dimensiuni de la cele mai simple până la forme deosebit de complicate. Sunt compacte, ușoare, au capacități ridicate de încărcare și reprezintă o variantă mai puțin costisitoare față de un rulment. O bucșă va acționa ca un rulment dacă este introdusă într-o carcasă sau alezaj pentru a oferi o suprafață pentru un arbore care se rotește.


Din punct de vedere al proiectării, uneori, inginerii aleg să folosească în unele locații, o bucșă în detrimentul unui rulment, având la baza unul din aceste motive:

  • prețul (rulmenții sunt de obicei cu 25-400% mai scumpi decât o bucșă);
  • uneltele necesare la nivel de fabricație pentru a controla dimensiunile alezajului rulmentului și a instala rulmenții în alezaj sunt cu 50-75% mai scumpe decât uneltele utilizate pentru bucșă;
  • o bucșă este mult mai puțin sensibilă la sarcini de șoc sau oscilații;
  • bucșele pot tolera nealinierea arborelui mult mai mare;
  • o bucșă oferă o zonă de contact mult mai mare decât un rulment, răspândind sarcina pe o zonă mai mare.

Tipuri de bucse utilaje

Bucșele pot fi utilizate pentru operațiuni de găurire în burghie, pompe hidraulice externe și motoare, dar și pentru mașini, utilaje, camioane ș.a.  Așadar, există diferite tipuri de bucse utilaje construcții și utilaje agricole:

Strict informativ… piața de accesorii auto presupune și alte modele de bucșe. Aceste piese nu au aplicabilitate pe utilaje. Printre ele putem regăsi:

  • Bucșă bară
  • Bucșă braț
  • Bucșă pivot
  • Bucșă elastică
  • Bucșă bronz
  • Bucșă cardan
  • Bucșă bară stabilizatoare

Bucşele de extragere/extracţie servesc la montarea rulmenţilor cu suprafață interioară conică pe arbori cilindrici. Rulmentul se sprijină pe umărul arborelui, bucşa conică se presează în alezajul rulmentului până când jocul radial este redus la valoarea dorită. Pentru demontarea rulmentului, bucşa este extrasă cu ajutorul piuliţei de extracţie.

Bucsa extragere bobcat

Bucşele de strângere servesc la montarea rulmenţilor cu alezaj conic pe arbori cilindrici. În acest caz toleranţele arborilor sunt mai largi decât în varianta montării rulmentului direct pe arbore.

Bucșa distanțieră (inel adaptor) pentru discuri este folosită pentru a permite montarea unui disc cu gaura mai mare pe un ax cu diametrul mai mic.

Bucșele de găurire oferă ghidaj în timpul operațiunilor de găurire de precizie a metalelor și sunt disponibile în mod obișnuit sub formă de piese unice presate sau ca și componente regenerabile din două piese care utilizează căptușeli înlocuibile.

Bucșele de acest tip servesc mai mult pentru ghidare decât suport și sunt adesea fabricate din oțeluri mai dure decât bucșele proiectate să funcționeze ca rulmenți. De obicei, sunt foarte bine tolerate pentru a menține precizia necesară operațiunilor de prelucrare.

Bucșele de ghidaj/ghidare

Forma constructivă relativ simplă și modul de fixare rapid al bucșelor de ghidare, fac ca acestea sa fie utilizate pe scară largă pentru execuția pieselor de serie mijlocie sau mare. Bucșele de ghidare sunt executate din oțeluri carbon și se supun operațiilor de tratament termic pentru a le mări rezistența la uzură. Poți arunca o privire și pe site-ul nostru! Vei găsi aici o mulțime de bucșe de ghidaj!

Bucșele de ghidare pentru dispozitivele de găurit sunt standardizate și clasificate în 2 grupe:

  • bucșe fixe fără guler
  • bucșe fixe cu guler

În funcție de mărimea lor, bucșele din cele două grupe pot fi:

  • bucșe scurte
  • bucșe lungi
  • bucșe foarte lungi

După formă, bucșele se clasifică in 2 grupe:

  • pentru intrarea uneltei pe o față
  • pentru intrarea uneltei pe două fețe

Bucșele sferice sunt articulații cu autoaliniere pentru sarcini mari. Inelele interioare și exterioare ale unei bucșe sferice sunt concepute din oțel tratat, întărit și slefuit, pentru rezistență deplină la coroziune și uzură.

Bucșele pentru articulațiile utilajelor sunt piese de uzură pe care le folosim atunci când articulațiile îmbătrânesc. Pentru un balans echilibrat și pentru ca puterea de la braț la cupă, spre exemplu, să fie transmisă într-un mod eficient, trebuie să avem grijă de articulații, oferind acestora piese de calitate.

Avem o mare varietate de bucse utilaje: pentru utilaje agricole, utilaje construcții, logistică sau pentru alte aplicații speciale. Site-ul nostru îți pune la dispoziție toate informațiile necesare pentru identificarea corectă a piesei tale. Vei vedea că descrierea produsului pe care îl cauți conține și specificațiile tehnice și, de ce nu, câteva informații despre rolul piesei.

Cum montezi o bucșă?

Indiferent dacă este vorba de întreținerea regulată sau de înlocuirea uneia uzate, o prindere bucșă poate afecta toate celelalte componente din ansamblu. Montarea incorectă poate provoca ruperea piesei de împerechere, deteriorând inevitabil componentele. Poate, de asemenea, să grăbească uzura!

Este bine să fii asistat de catre un profesionist, fie că alegi să montezi în aer liber, fie că mergi in într-un atelier de specialitate.

Este important să cureți temeinic toate părțile implicate: bolțul și alezajul bucșei, dar și celelalte componente. Bucșele funcționează prin frecare și forță, astfel încât materiile străine de pe oricare dintre aceste suprafețe vor inhiba capacitatea de a funcționa corect. Îndepărtează tot praful, murdăria, vopseaua, uleiul și grăsimile.

Hai să luam un exemplu concret: un miniexcavator!

Pe măsură ce miniexcavatoarele îmbătrânesc, utilizarea constantă face ca piesele uzate în mod regulat, cum ar fi bolțurile și bucșele, să se deterioreze. Acestea sunt piese de uzură înlocuibile. Toți avem câteodată nevoie de un prieten bun, care deține informația corectă și care ne poate ajuta. Așa că, lasă-ne pe noi să-ți fim acel amic și să-ți venim în întâmpinare cu câteva sfaturi și trucuri în legătură cu unele dintre provocările legate de înlocuirea lor.

Până să ajungem la înlocuirea bucșelor, e necesar să acordăm puțină atenție înlocuirii bolțurilor cupei excavatorului. După cum sugerează și numele, bolțurile cupei de pe un excavator sunt utilizate pentru a ține cupa de excavator.

Acționăm într-un mod personalizat, în funcție de categoria utilajului!

La început, toate bolțurile sunt fixate în poziția lor, dar modul în care se face acest lucru variază de la un utilaj la altul. Excavatoarele Takeuchi tind să aibă o piuliță și o șaibă mare la capătul bolțului, Kubota și JCB au adesea o gaură în capătul bolțului și un șurub este fixat în jos prin el.

Alte utilaje au un filet în capătul bolțului în care se înșurubează un șurub. Indiferent de tipul excavatorului, acesta trebuie eliminat, iar bolțul ar trebui să poată fi îndepărtat.

Atenție la toate detaliile!

Îndepărtarea bolțurilor de la capătul cupei excavatorului este în mod normal, destul de ușoară. Pe măsură ce înaintezi, însă, spre brațul cupei excavatorului și prin brațul suport, trebuie să începi să te asiguri că brațul este bine sprijinit. Altfel nu ai avea cum sa scoți pinii.

Adesea, dacă scoți brațul pentru a înlocui bucșele brațului suport, vei avea nevoie de o macara sau de o curea pe un stivuitor, pentru a te ajuta să o scoți și să o readuci în poziție.

Odată ce bolțurile sunt îndepărtate, este timpul să te axezi pe bucșe. Îți recomandăm să înlocuiești întotdeauna împreună atât bolțurile, cât și bucșele. Dacă le înlocuiești doar pe unele, sau doar pe altele, poți ajunge din nou la mecanic, într-un timp foarte scurt, cu aceleași probleme.

A sosit și momentul mult așteptat: cum se îndepărtează bucșele excavatorului?

Când vorbim despre o bucșă braț, prima provocare este să îndepărtezi bucșele vechi. De obicei, dacă ești pe punctul de a le scoate, atunci acestea sunt uzate, astfel încât nu mai contează ce pagube faci vechilor bucșe, important este să păstrezi integritatea brațului excavatorului cu orice preț.

  • O prima varianta este forța brută. Un ciocan și o bară sunt adesea suficiente pentru excavatoarele mai mici, mai ales dacă bucșele sunt destul de uzate. Asigură-te că utilizezi o bară mai mare decât diametrul interior al bucșei, dar mai mică decât diametrul exterior. Pentru cei care fac acest lucru în mod regulat, unii ingineri găsesc la îndemână crearea unui instrument în trepte pentru diferitele dimensiuni ale bucșei;
  • Sudează un ciocan în bucșă (chiar și o bucată mare de sudură poate funcționa), iar acest lucru îți permite să pui o bară prin bucșă și să o scoți;
  • Sudare în jurul razei bucșei – o metodă potrivită bucșelor mai mari. Pe măsură ce sudura se răcește, aceasta micșorează bucșa suficient pentru a permite îndepărtarea cu ușurință.
  • Taie bucșa folosind o torță cu oxi-acetilenă sau ceva similar. Poți tăia o fantă în peretele bucșei, care apoi permite bucșei să se micșoreze și să fie îndepărtată cu ușurință. Însă ia-ți metode de precauție: poți tăia prea adânc în brațul excavatorului, provocând daune scumpe.
  • Presă hidraulică – probabil cea mai sigură opțiune, dar am pus-o ultima în listă, deoarece nu toată lumea are acces la echipamentul necesar pentru aceasta.

Cum se înlocuiesc bucșele excavatorului?

După ce ai îndepărtat vechile bucșe de pe brațul excavatorului, atunci pasul următor este să montezi bucșele de înlocuire. Din nou, există diverse modalități de a face acest lucru. Depinde ce echipamente ai la îndemână!

  • Lovește cu ciocanul în ele! Funcționează…uneori. Dar fii foarte atent – bucșele excavatorului sunt fabricate în mod normal din oțel întărit prin inducție care, deși este foarte dur și rezistent la uzură, este susceptibil să se spargă atunci când le lovești cu ciocanul;
  • O altă metodă destul de eficientă ar fi să aplici căldură. Ideal ar fi să obții sursa de căldură mai aproape de locul în care înlocuiești bucșa. În esență, trebuie să încălzești carcasa bucșei cât de fierbinte poți, ceea ce o extinde și îți permite să împingi bucșa cu mâna și să o lași să se răcească din nou până când este strânsă. Însă ai grijă cu vopseaua vehiculului, deoarece căldura o poate afecta!
  • Răcește bucșa – efectiv funcționează în sensul invers al metodei de mai sus, dar, mai degrabă decât să încălzești carcasa (care o extinde), răcește bucșa care o contractă. De obicei, inginerii instruiți fac acest lucru cu azot lichid (-195 ° C). Acest lucru necesită echipamente extrem de specializate și instruire pentru utilizare. Dacă este un excavator mic, merită să pui bucșele într-un congelator cu 24 de ore înainte de a încerca să le montezi.
  • Presă hidraulică – din nou, acest lucru necesită și echipamente specializate, dar este un mod sigur și eficient de montare a bucșelor. Este uneori utilizat împreună cu metoda 2 sau 3, în special pe excavatoare mai mari.

Cum se înlocuiesc bucșele de legătură cu cupa/o legătură H

Înlocuirea bucșelor de legătură a cupei (denumită uneori și o legătură H) este foarte similară cu metodele de mai sus. Atenție, însă, cu capătul deschis al legăturii cupei. Când apeși bucșele în acest scop el se poate îndoi.

Cum identifici o bucșă uzată?

Mai sus ai aflat cum să schimbi o bucșă uzată, dar e important să știi și cum poți să identifici corect o situație de acest gen. Deteriorarea bucșei poate apărea diferit, în funcție de cauza acesteia. Dacă întreaga suprafață a bucșei prezintă semne de deteriorare, atunci bucșa nu este lubrifiată, sau fluidul lubrifiant este ales greșit, sau bucșa are un joc mecanic incorect.

Totodată, sunt cazuri în care bucșa poate prezenta urme de uzură doar pe o parte. Cu acest tip de defecțiune, va trebui să inspectezi componentele de sub și de deasupra bucșei deteriorate pentru a determina cauza.

Fii atent la toate semnalele!

Și în final, îți venim în ajutor cu câteva sfaturi legate de identificarea bucșelor problematice și a momentului ce indică necesitatea înlocuirii acestora. Un semn al bucșelor uzate sunt vibrațiile în exces, zgomotul și jocul în articulații, cât și manevrarea greoaie a brațului. Depozitul nostru nu numai că deține o colecție sofisticartă de bucse utilaje, dar oferă oportunități reale clienților noștri, ajutându-i și pe partea de închirieri utilaje!

Nu ignora importanța acestei piese. Da, este micuță și poate ești ușor tentat să nu îi acorzi atenția cuvenită. Dar, așa cum ai observat și în acest articol, ea nu este de neglijat. Nu uita că, buturuga mică răstoarnă carul mare! Verificarea utilajului și descoperirea la timp a micilor probleme, cât și înlocuirea pieselor deteriorate fac rotițele afacerii să se învârtă.

Atenție! Nu ești singur!

Noi suntem aici pentru tine și avem la dispoziție o gamă variată de tipuri de bucse utilaje. În plus aducem piese utilaje din toată lumea și deja facem asta cu lejeritate, având experiență! Avem produse și servicii care îți stau la dispoziție, începând cu serviciul nostru gratuit de consultanță! Trebuie doar să ne oferi câteva date tehnice ale utilajului pe care îl conduci. Acest Suport clienți este mereu disponibil și ți se oferă gratuit, din respect pentru timpul tău și pentru alegerea de a ne fi partener.