Ce alegem pentru reparatia utilajului – piese originale sau variante alternative?  Avantaje si dezavantaje

Ce alegem pentru reparatia utilajului – piese originale sau variante alternative? Avantaje si dezavantaje

Data June 21, 2018
Autor ACN
Categoria
Comentarii 0 comentarii

Atunci cand cumperi un utilaj, vizezi in primul rand calitatea acestuia. Avand in vedere ca investesti bani la achizitie, te intereseaza ca utilajul sa isi faca treaba conform specificatiilor tehnice din manual, in parametrii corecti de lucru, si fara sa se defecteze o buna perioada de timp de la cumparare. Buna functionare a echipamentului este un prim pas esential pentru recuperarea optima a investitiei initiale.

Aceeasi atitudine, axata pe urmarirea unei functionalitati adecvate, ar trebui sa o avem si atunci cand achizitionam piese de schimb pentru mentenanta si reparatia utilajelor din parcul propriu.

Atunci cand investim o suma de bani in piese de schimb, investim capital in afacerea noastra. De ce sa nu o facem cat mai eficient posibil?

Chiar si componentele unui echipament nou, exploatat si intretinut corespunzator, incep sa cedeze dupa un anumit timp de functionare. Pentru a prelungi viata echipamentului si pentru a obtine o functionare impecabila in continuare, este important sa alegi doar piese originale pentru utilaj.

O analiza a costurilor in perspectiva releva faptul ca piesele de origine (calitate OE – adica cele pe care si producatorul utilajului tau le fososeste, sub sigla proprie) sunt mai ieftine decat piesele producatorilor alternativi. In timp, piesele originale isi scot banii prin durata indelungata de exploatare de care dispun, mult peste durata de functionare a pieselor producatorilor alternativi.

Exista insa si un alt posibil scenariu: ai un echipament pe care il folosesti de peste zece ani. Esti constient de faptul ca in timp acesta se va defecta din ce in ce mai des, si ca ritmul investitiilor in piese va fi mai frecvent. Exista un moment in „viata“ unui utilaj, atunci cand chiar daca vei investi bani in piese de origine, vei avea neplacuta surpriza sa fii nevoit sa intervii si sa inlocuiesti o alta piesa care a cedat, si asa mai departe. In acel moment, de multe ori este mai rentabil sa incepi sa te gandesti la inlocuirea utilajului cu unul nou. Estimand perioada de timp pentru care doresti sa mai exploatezi echipamentul, inainte de a cumpara unul nou, te poti orienta dupa caz si catre variante de piese mai ieftine, fabricate de anumiti producatori alternativi. Printre acestia sunt fabricanti foarte buni de componente, care ofera si garantie in multe dintre cazuri.

In acest fel vei mentine echipamentul la lucru, vei produce cu el, avand costurile de intretinere (pentru piesele de schimb) reduse. O alta veste buna este ca vei putea economisi bani pentru utilaj nou.

Reparatii utilaje

Odata ce echipamentul a trecut de 10 ani, se poate dovedi mai rentabil sa inlocuiesti fiecare piesa care se defecteaza cu una echivalenta, in loc de piesa originala. De asemenea, este evident ca nu are sens sa cheltuiesti foarte mult pe componente care vor functiona inca zece ani, daca echipamentul va trebui inlocuit cu totul peste cinci ani.

Avantajele de a folosi piese echivalente pentru utilajele tale? Bani economisiti, o varietate mare de produse din care poti alege, posibilitatea de a face rost mai rapid de componenta necesara si uneori, o garantie extinsa. Asadar, este important sa iei in considerare diversi factori atunci cand vine momentul sa intervii asupra utilajelor din parcul propriu. Daca analizezi raportul pret/ calitate al componentelor de care ai nevoie, daca tii cont de varsta utilajului si de domeniul de activitate, concluzia la care ajungi este urmatoarea: este bine sa folosesti piese originale in primii ani de exploatare a echipamentului si pe masura ce utilajul imbatraneste, te poti orienta catre varianta prietenoasa pentru buzunarul tau – piese de la producatori alternativi.

Fa alegerea cea mai buna si chibzuita, astfel incat sa mentii si productia, dar sa salvezi si bugetul.

Noi suntem aici atat cu sfaturi specializate, cat si cu produse de cea mai buna calitate. Nu ezita sa ne suni si te vom ajuta cu drag!