Cum se întreține ciocanul hidraulic?

Cum se întreține ciocanul hidraulic?

Data ianuarie 15, 2024
Autor Anca Mandiuc
Categoria
Comentarii 0 comentarii

În tumultul cotidian al șantierului, o sursă de energie feroce, precum ciocanul hidraulic, se află mereu acolo, la datorie, pentru a distruge inerția betonului și monotonia metalului. Nimeni și nimic nu-i poate sta în cale, așa cum nici lui Thor nu îndrăznea nimeni să i se împotrivească. Nu e ciocanul hidraulic Zeul Tunetului din panteonul viking și nici ciocanul lui impresionant, Mjolnir, dar asemănări există. De dragul „poveștii”, vom aminti numai una: ciocanul hidraulic lovește cu precizie chirurgicală, iar Mjolnir, cu putere divină. Vezi unde batem? – Nu este neapărat o întrebare retorică, ci mai degrabă o invitație la a înțelege importanța vitală a mentenanței ciocanului hidraulic. În lumina acestei provocări, descoperă sfaturile noastre esențiale și răspunsurile la întrebarea: „Cum se intretine ciocanul hidraulic?”

Ce este un ciocan hidraulic si de ce necesita o intretinere regulata?

Cum se intretine ciocanul hidraulicCiocanul hidraulic este un atașament ingenios care valorifică forța fluidelor sub presiune pentru a induce o mișcare rapidă și viguroasă asupra suprafeței de impact, printr-o tijă, care se numește picon sau spit și are o varietate de feluri de vârfuri.

Concret, fluidul din interiorul atașamentului este comprimat, iar presiunea rezultată acționează un piston, care, la rândul lui, determină lovirea suprafeței-țintă cu o forță impresionantă. Deși este o invenție a anilor ‘60, ciocanul hidraulic are la bază un set de principii formulate în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, de celebrul om de știință francez Blaise Pascal. Potrivit Legii lui Pascal, presiunea exercitată într-un fluid incompresibil (adică nu se comprimă în mod semnificativ sub acțiunea unei presiuni externe), aflat în echilibru static (nu se mișcă), se transmite integral în toate direcțiile în respectivul fluid. Asta înseamnă că o modificare a presiunii, într-un punct, asupra fluidului, va fi resimțită în întregul lui volum.

Așadar, ciocanul hidraulic este un atașament costisitor, care utilizează puterea hidraulică pentru a genera forță de lovire. Datorită versatilității lui, el este folosit într-o diversitate de aplicații, de la construcții, minerit, demolări, agricultură, foraje geotehnice, lucrări publice, până la industriile energetică, navală, a petrolului și gazelor naturale. Altfel spus, în domenii în care precizia și puterea sunt imperative pentru obținerea rezultatelor dorite.

Mai jos, îți oferim un ghid practic și ușor de aplicat pentru întreținerea ciocanului hidraulic, prelungind astfel durata lui de viață și asigurând un plus de siguranță echipei de lucru.

Componentele principale ale unui ciocan hidraulic

Acest dispozitiv este compus dintr-un cui picon (spit), un cilindru hidraulic (carcasa), un piston, o supapă de control, sisteme de prindere și alte câteva componente, mai reduse ca importanță.

Cel mai important segment al ciocanului hidraulic îl constituie corpul lui, recte cilindrul hidraulic, unde fluidul hidraulic este pompat sub presiune. Corpul este alcătuit dintr-un tub care are în interior un piston. Acest piston se deplasează în interiorul tubului și separă spațiul în două camere: una de lucru și una de revenire. Când fluidul (uleiul) este pompat în camera de lucru, presiunea în această „incintă” crește și pistonul o ia din loc în mișcare verticală, în jos, generând o lovitură puternică și controlată.

De ce ar fi bine să cunoști aceste componente și rolurile lor? – Pentru că, înțelegând cum funcționează ele, vei putea întreține corespunzător echipamentul. Orice model de ciocan hidraulic ai avea, principiile de funcționare sunt aceleași.

Ciocanele hidraulice variază ca dimensiune, de la modele mici și portabile, până la modele uriașe, montate pe utilaje grele. Capacitatea lui de gestionare a diferitelor sarcini și proiecte depinde direct de dimensiunea pe care o are un ciocan hidraulic. Iată câteva exemple generice și orientative de dimensiuni ale ciocanelor hidraulice:

  • Mici și portabile: Lungime: Aproximativ 0,5-1 metru; Greutate: 5-50 kg
  • Medii: Lungime: Aproximativ 1-2 metri; Greutate: 50-200 kg
  • Mari: Lungime: Peste 2 metri; Greutate: De la 200 de kilograme în sus

Acestea sunt doar estimări generale, existând excepții sau modele personalizate, în funcție de aplicațiile în care sunt folosite aceste echipamente. Utilizarea ciocanelor hidraulice de dimensiuni corespunzătoare este crucială pentru eficiența și siguranța lucrărilor de construcție.

Sfaturi esentiale pentru intretinerea ciocanului hidraulic

Pentru a menține ciocanul hidraulic în stare optimă de funcționare+operare și a-i prelungi viața, este necesară o mentenanță regulată, zilnică și periodică. Citește mai departe sfaturile noastre practice și vei afla cum se intretine ciocanul hidraulic:

Un asemenea echipament de construcții trebuie controlat zilnic, înainte de fiecare utilizare. Procedura nu este anevoioasă. Ba, din contră. Dacă totul este în regulă și nu ai probleme tehnice sau nu trebuie să înlocuiești cine știe ce piese de schimb la el,  n-ar trebui să petreci prea mult timp în această etapă.

Înainte de toate, asigură-te că dispozitivul este oprit și citește neapărat ce-ți recomandă manualul de operare! În general, pașii zilnici de întreținere a ciocanului hidraulic, înainte de fiecare utilizare, sunt aceștia:

  • Curăță exteriorul ciocanului hidraulic cu o cârpă curată și uscată! Îndepărtezi astfel murdăria, praful și reziduurile. În cazul în care murdăria nu se lasă alungată, folosește apă caldă și un detergent neutru.
  • Verifică starea tuturor pieselor de fixare: șuruburi, piulițe și alte elemente! Ele trebuie bine strânse, pentru siguranță și funcționare corectă. Dacă e nevoie, înlocuiește acele piese de schimb ciocan hidraulic!
  • Verifică să nu existe scurgeri de lichid din circuitul hidraulic! Ele trebuie să fie etanșe și să funcționeze smooth pentru a asigura performanța optimă a ciocanului hidraulic.
  • Strânge flanșele hidraulice și racordurile furtunului și conductelor! Este esențial să previi scurgerile de fluid hidraulic și să menții etanșeitatea sistemului! Utilizarea instrumentelor potrivite și utilizarea unei forțe de strângere corespunzătoare sunt practici esențiale pentru a asigura o conexiune sigură și eficientă. Eviți astfel substrângerea (care determină scurgerile și slăbirea conexiunilor) și suprastrângerea (care provoacă deformarea sau deteriorarea materialelor).
  • Lubrifiazăcât de des! Calitatea și cantitatea lubrifiantului sunt cele mai importante detalii în acest proces. Soluția vâscoasă se aplică în conformitate cu instrucțiunile producătorului, în special pe articulații, unde uzura prematură apare cel mai frecvent. 
  • Verifică nivelul azotului. Dacă este redus, piconul nu va avea forță suficientă. Respectă întotdeauna specificațiile producătorului!
  • Verifică etichetele de siguranță și semnalele! Dacă nu sunt vizibile și ușor de citit sau dacă lipsesc cu desăvârșire, înlocuiește-le! Aceste elemente sunt importante pentru informarea privind riscurile potențiale și măsurile de precauție necesare în timpul utilizării ciocanului hidraulic.

Care sunt principalele beneficii de pe urma verificărilor periodice ale ciocanului hidraulic, făcute la timp? Uite doar câteva dintre ele:

  • Previi eventuale defecte și faci economie de bani.
  • Păstrezi eficiența echipamentului și îi prelungești durata de viață. Sau, după caz, îi îmbunătățești performanța.
  • Economisești în principiu bani, dar și timp atunci când remediezi problemele la scurt timp după ce apar diferite defecțiuni.

Ciocanul hidraulic si puterea din spatele lubrifierii

Cum se intretine ciocanul hidraulicVerificările periodice constituie o etapă importantă în strategia de întreținere preventivă a ciocanului hidraulic. Scopul tău este de a menține și a optimiza echipamentul, asigurându-i o funcționare corespunzătoare  și o operativitate eficientă. Minimizezi astfel riscurile asociate cu defecțiunile și problemele inopinate! Plus că respecți toate acele norme de siguranță pentru echipamente hidraulice și iei măsurile necesare de prevenire accidente la ciocane hidraulice.

Cel mai important demers în mentenanță îl constituie, după cum am spus mai devreme, procedura de lubrifiere a ciocanului hidraulic. Practic, ea reprezintă secretul funcționalității optime și sigure a echipamentului! Ungerea corespunzătoare a articulațiilor presupune îndepărtarea apriori a spitului. Apoi, ridici ciocanul hidraulic deasupra pământului, în poziție verticală, și aplici soluția de gresare în toate „cotloanele”.

Odată scos din braț, spitul se lubrifiază atent și insistent NUMAI cu soluții de calitate superioară, certificate, autentice, pe care le poți găsi și în magazinul nostru.

Ungerea piconului are loc astfel:

  • la fiecare două-trei ore în zilele de lucru intens.
  • la fiecare 50 de ore sau săptămânal.
  • la fiecare 1.000 de ore sau anual.

Dar, atenție! Nu folosi niciodată solvenți puternici sau substanțe chimice agresive, deoarece pot deteriora finisajul, componentele și articulațiile!

La fel de nocive ca rugina și coroziunea sunt și depozitarea inadecvată sau degresarea neoportună. Evită coroziunea cuiului picon prin lubrifiere corectă, manuală sau automată, și menținerea lui la adăpost de condițiile meteo extreme, mai ales de ploaie și ninsoare!

De altfel, în caz de ninsoare sau temperaturi scăzute, spitul are nevoie de un regim special. Înainte de începerea activității, el va fi încălzit, iar în primele momente de utilizare, se recomandă folosirea unei viteze mici a ciocanului hidraulic, pentru creșterea progresivă a temperaturii. În procesul de întreținere, acordă atenție detaliilor pentru a asigura funcționarea optimă a ciocanului tău hidraulic, chiar și în condiții climatice adverse!

Înainte de a continua să descoperi secretele mentenanței optime și sigure pentru ciocanul hidraulic, vrem să-ți spunem câteva vorbe despre depozitarea lui. Întotdeauna  alege un spațiu uscat și ferit de umezeală. Asigură-te că echipamentul este protejat împotriva deteriorării mecanice sau a intemperiilor!

Schimba la timp piesele uzate, fisurate sau deteriorate!

Verifică zilnic starea fiecărui tip de piese de schimb ciocan hidraulic. Orice piesă uzată, fisurată sau deteriorată trebuie înlocuită imediat! Nu amâna!!! Înlocuirea regulată a pieselor uzate ajută la prelungirea vieții ciocanului hidraulic! Și nu numai. Economisești bani și… timp prețios! Este o investiție mai eficientă din toate punctele de vedere decât înlocuirea, la o adică, a întregului echipament.

Ai nevoie de bucșe pentru ciocanul hidraulic? Le găsești aici!

Ori poate un spit piramidal, ca să-l înlocuiești pe cel uzat? Iată-l!

Dar furtunuri? Desigur!

Mare atenție la cuiul picon, care te poate lăsa „în drum” când ți-e lumea mai dragă! De exemplu, dacă este dereglat sau uzat sau dacă există scurgeri de ulei pe suprafața lui, precizia loviturilor va fi grav afectată. Verificările lui periodice și înlocuirea la momentul oportun sunt imperative pentru a-i asigura o funcționare propice. Dar la fel de importantă este și folosirea adecvată a piconului în funcție de acțiune. De exemplu:

  • pentru excavare generală sau spargerea betonului, se folosește un spit cu vârf asemănătoare daltei;
  • pentru demolări, se recurge la un cui cu vârf piramidal.

Alegerea piconului potrivit te ajută să eviți probleme neplăcute, cum este lovirea in gol – ușor de reperat din cauza sunetului ascuțit. Poți evita apariția diferitelor probleme și prin întreținerea corespunzaătoare a piconului, prin ungere zilnică folosind pompa de ungere manuală sau cu mâinile, direct. Această etapă te ajută să prelungești durata de viață și eficiența ciocanului hidraulic.

Alege cu înțelepciune piconul adecvat pentru tipul tău de activitate! Optează chiar acum pentru o soluție din oferta noastră!

Pentru a asigura o funcționare optimă a ciocanului hidraulic, este esențial să acorzi o atenție deosebită întreținerii și înlocuirii regulate a pieselor de schimb. Dar… când cumperi consumabile și/sau piese de schimb, asigură-te că o faci de la un furnizor de încredere, cum este ACN Piese Utilaje. Care nu vinde produse doar de dragul de a vinde, ci oferă produse de calitate superioară, la standardele industriei. Un furnizor de încredere va acorda atenție detaliilor tehnice, va asigura teste riguroase de calitate și-ți va oferi suport tehnic pentru a se asigura că piesele achiziționate sunt potrivite pentru echipamentul tău de lucru. Prin colaborarea cu noi, poți avea încredere că investiția ta va contribui la performanța optimă și de durată a ciocanului hidraulic.

Cum se intretine ciocanul hidraulic

Uleiurile hidraulice de la ACN Piese Utilaje sunt în topul preferintelor!

După cum ai văzut, este imperativ necesar să înlocuiești la timp piesele uzate sau defecte. Dar la fel de important este să schimbi uleiul hidraulic în conformitate cu recomandările producătorului ciocanului. Și nu uita să-l colectezi, cum se cuvine, într-un recipient adecvat pentru reciclare sau eliminare în siguranță.

Ai nevoie de ulei hidraulic? Nu mai căuta, uite-l aici! Ține minte că el trebuie să fie curat și să circule, în sistem, fără impedimente. De ce să te preocupe schimbarea lui? Pentru că este „combustibilul” care menține în mișcare toate părțile interne ale ciocanului hidraulic. Dacă acest lichid vital nu este înlocuit la timp, în el se pot acumula particule, impurități și chiar apă. Iar apă înseamnă coroziune și alte probleme nedorite, compromițând durabilitatea și fiabilitatea ciocanului hidraulic.

Deci inspectează cu atenție nivelul uleiului și gradul de contaminare! Uleiul hidraulic nu este folosit doar pentru transmiterea presiunii și generarea forței necesare loviturilor ciocanului, ci și pentru lubrifierea și răcirea componentelor interne. Un nivel adecvat de ulei înseamnă o lubrifiere eficientă plus prevenirea uzurii premature a pieselor, dar și absorbția căldurii generate în timpul utilizării echipamentului. Vei avea ca rezultat funcționarea optimă a ciocanului hidraulic.

Prin urmare, pentru performanțe și eficiență, schimbarea regulată a uleiului reprezintă un aspect crucial. Această procedură determină economii sustenabile de resurse și costuri reduse de exploatare pe termen lung.

De ce să alegi un furnizor de încredere, ca ACN Piese Utilaje?

Avem un angajament puternic față de furnizarea de consumabile și piese de schimb de cea mai înaltă calitate pentru ciocanul hidraulic, dar și soluții inteligente pentru a-ți maximiza investiția. Folosește formularul de pe site-ul nostru pentru a găsi produsele potrivite pentru tipul tău de ciocan hidraulic sau contactează-ne la telefon/prin mesaj. Chiar dacă, la momentul căutării tale, nu găsești produsul dorit pe site, nu te alarma – mai mult ca sigur el se află în depozit, de aceea te și încurajăm să ne suni sau să ne scrii. Îți răspundem cu rapiditate și îți vom oferta imediat!

Cu noi, vei alege eficiența și economia și te vei asigura că ciocanul hidraulic va lucra la capacitate maximă de fiecare dată. Dacă ai întrebări sau neclarități, suntem mereu aici pentru a-ți oferi sfaturi și suport tehnic, prin intermediul atât de cunoscutului nostru serviciu de consultanță tehnică gratuită.

În loc de concluzie…

Acestea fiind spuse, ciocanul hidraulic este unul dintre cele mai durabile și mai eficiente echipamente, datorită rezistenței lui impresionante la exploatările excesive de pe șantier. Este un dispozitiv robust și costisitor, care are nevoie de întreținere constantă, ca la carte. Acum poți spune că știi cum se intretine ciocanul hidraulic. Folosind consumabilele și piesele de schimb recomandate de producător și efectuând o riguroasă întreținere, îi vei asigura viață lungă și „prosperă”.

Îți recomandăm să-ți protejezi investițiile, apelând la sfaturile și produsele pe care ți le pune la dispoziție echipa ACN Piese Utilaje. Pentru că suntem conștienți de anvergura investițiilor în calitatea echipamentelor și a forței de lucru, îți asigurăm oferte personalizate și prețuri imbatabile. Contactează-ne chiar astăzi pentru a comanda produsele necesare întreținerii ciocanului hidraulic!