Ghid cumparare si intretinere utilaje

Ghid cumparare si intretinere utilaje

Data aprilie 09, 2018
Autor ACN
Categoria
Comentarii 0 comentarii
Vrei sa cumperi un utilaj? Acest ghid iti va usura cautarile si te va ajuta sa mentii utilajul eficient!

1. Marca si modelul

Ideal ar fi ca inainte de achizitie sa stim ce vrem sa facem cu utilajul acesta. Stim deja ca un buldoexcavator, eventual si cu atasamente mai destepte decat banala cupa, poate face multe. Dar, din punct de vedere al eficientei, un utilaj construit special pentru o anumita sarcina va avea un randament mai bun in ceea ce priveste consumul de combustibil, timpul de executie a lucrarii si nu in ultimul rand, va suferi o depreciere mai mica cauzata de uzura. Ideal este, daca aveti bugetul, sa aveti o flota cu utilaje variate, specializate pentru fiecare tip de lucrare in parte. De asemenea, in ultimul timp, piata europeana a utilajelor de constructii a cunoscut multe companii noi venite in special din Asia. Acesti producatori externi propun utilaje similare cu cele ale constructorilor consacrati precum Caterpillar, JCB, Komatsu, etc. dar la preturi avantajoase. Noi recomandam achizitia utilajelor ale caror marci au o istorie de renume. Argumentele sunt simple. Pentru un utilaj importat sa zicem, din China, care se afla inca in garantie, daca apar defectiuni si este nevoie de importarea acestor piese, termenul de livrare cu care va veti confrunta va fi surprinzator de mare. Stocurile de piese pentru aceste utilaje nu sunt suficient dezvoltate. Si oricum, si dupa terminarea perioadei de garantie, veti fi legat in continuare de firma care v-a vandut utilajul. Pentru ca alti furnizori de piese sau service specializat nu veti gasi cu usurinta. De asemenea, exista riscul ca producatorul sau distribuitorul local sa isi inchida activitatea, situatie in care puteti fi fericitul proprietar al unui utilaj mai ieftin care nu poate fi reparat. Sau cel putin, nu la un pret corect. Pentru marcile de utilaje care au un istoric de zeci de ani si unitati de productie pe toate continentele, riscul suspendarii activitatii este neglijabil. Si, in plus, aici veti gasi mereu si piese aftermarket (daca doriti piese Ieftine) iar pentru piesele de origine, cu siguranta reteaua de revanzatori presati de dorinta de afirmare, va incerca mereu sa raspunda solicitarilor cat mai avantajos pentru dumneavoastra.

2. Un utilaj Second Hand?

Multi din clientii nostri au ales utilaje la mana a doua, achizitionate din tara sau din afara, la un pret mult mai mic comparativ cu un utilaj nou. Dar sunt situatii cand anumite componente nu se mai fabrica. Daca alegeti un utilaj second hand va recomandam sa aveti alaturi un mecanic care cunoaste hibele modelului respectiv. Si inainte de a bate palma cu vanzatorul, sa cereti si o cotatie de pret si sa verificati disponibilitatea pentru reperele care necesita inlocuirea pentru o functionare optima a utilajului.

3. Deserventul

Dupa achizitia utilajului, factorul principal care poate asigura costuri mici de reparatie este deserventul. Acest om care va lucra minim 8 ore in fiecare zi pe noul dumneavoastra utilaj trebuie sa stie si sa vrea sa greseze corect utilajul, sa lucreze in conditii normale, fara sa suprasolicite utilajul (instalatia hidraulica fiind complicat si costisitor de reparat, cutia de viteze si planetarele, de asemenea). Asa ca, un deservent bun va va scuti de multe cheltuieli. Cautati unul si nu il lasati sa scape!

4. Combustibil si lubrifianti

Calitatea combustibilului si lubrifiantilor, mai ales la utilajele cu motoare care respecta normele de emisii, este, de asemenea, foarte importanta. Costul unei pompe de injectie noi sau repararea acesteia, costul unor injectoare, reparatia capitala a motorului sau a elementelor ce transmit cuplul, toate acestea pot fi evitate prin exploatarea corecta a utilajului. Si, desi un ulei de calitate este mai scump, costurile de reparatie pe care le evitati reprezinta o investitie foarte buna.

5. Filtrare si buna functionare

In cazul in care utilajul lucreaza in conditii speciale, cu praf mult sau noxe, atunci se recomanda schimbarea filtrelor de aer mai des decat o cere cartea de service. Daca motorina disponibila nu este de calitate, atunci se recomanda amplasarea unui filtru suplimentar pe instalatia de alimentare. In situatia in care utilajul lucreaza la temperaturi mari sau in situatii de variatie brusca a temperaturii, atunci va fi nevoie de lubrifianti sintetici, care confera vascozitatea necesara functionarii optime. Oricare ar fi situatia dumneavoastra, sau daca doar aveti in plan sa faceti o revizie a utilajului, contactati-ne! Specialistii nostri stiu ce e mai bine pentru utilaj.

6. Dinti de cupa

Desi exista oameni care cred ca dintii de cupa au rolul de a creste volumul cupei sau protectia cupei, si ca acestia pot fi folositi pana la tocirea aproape completa, sunt factori mai importanti de care trebuie sa se tina cont. Un dinte de cupa de calitate va asigura o eficienta sporita utilajului. Si, desi achizitionarea unui dinte de calitate cum sunt dintii ESCO sau BYG implica costuri mai mari, acestea sunt amortizate prin durata mai mare de exploatare. Si, in plus, un dinte care isi pastreaza forma chiar si dupa ce se toceste, va continua sa protejeze instalatia hidraulica, va asigura un consum redus de combustibil si va prelungi durata de viata a elementelor care formeaza articulatiile (bucse, bolturi).

7. Piese de origine

Stim ca toti ne dorim scurtaturi, sau sa scoatem mai putini bani din buzunar. Dar, de multe ori ne pacalim alegand piese mai Ieftine, cu o provenienta nedefinita. Experienta noastra si a clientilor ne-a invatat iar si iar ca o piesa proasta se va strica in scurt timp, distrugand de regula si alte componente din angrenaj. Intotdeauna verificati cu furnizorul daca piesele scumpe sunt piese de origine sau daca pretul mare ascunde o piesa de slaba calitate si un adaos mare. Concluzia si recomandarea noastra este sa alegeti de fiecare data piese de origine si montaj realizat de specialist.

8. Service corect

Daca ati decis sa inlocuiti piesele defecte cu altele noi, de origine, recomandarea este sa apelati la un service (sau mecanic) care are experienta cu acel tip si marca de utilaj. De cele mai multe, ori un service multimarca va finaliza lucrarea intr-un timp mai mare si posibil sa nu urmeze toate etapele pe care le-ar parcurge cineva care a invatat sa faca exact aceasta lucrare. Recomandam sa alegeti un mecanic in functie de utilajul si de reparatia care urmeaza sa fie facuta. Noi va putem ajuta in alegerea mecanicului ideal prin colaborarile pe care le avem cu acestia. Stim ce stie fiecare sa faca foarte bine. Primim permanent feed-back din partea clientilor, si avem norocul de a lucra cu unii dintre cei mai buni mecanici de utilaje din Romania.

9. Costuri generate de stationare

In cazul in care aveti de finalizat un contract iar utilajul se defecteaza, orice zi de stationare implica penalizari sau costuri suplimentare generate de inchirierea altui utilaj. Pentru a rezolva cat mai repede, cu un singur telefon, puteti sa ne apelati cu incredere pentru ca:
  • Avem un stoc mare, format din reperele uzuale
  • Un mecanic va va apela imediat pentru a programa interventia acolo unde se afla utilajul
  • Va putem pune in legatura cu alt client de-al nostru, din apropierea dumneavoastra, pentru a gasi rapid un utilaj de inlocuire, atunci cand piesele necesare nu se gasesc in stoc