Importanta Bolturilor si Bucselor pentru Utilaje de Constructii

Importanta Bolturilor si Bucselor pentru Utilaje de Constructii

Data October 31, 2023
Categoria
Comentarii 0 comentarii

Bine ati venit, bolturi si bucse astazi v-am pregatit

          Dintre miile de piese, parti subansamble, categorii si modele, astazi va invitam sa poposim la doua: bolturile si bucsele. Ele intregesc o oferta extrem de bine sustinuta cantitativ si calitativ si cu care ACN Piese Utilaje se prezinta in fata clientilor ei, adica in fata dumneavoastra.

Importanta Bolturilor si Bucselor pentru Utilaje de Constructii

Dar, hei, am spus bolturi si bucse? Poate va intrebati ce sunt si cum functioneaza.

          Sunt repere de dimensiuni moderate spre mici, dar cu functii critice în constructia si functionarea utilajelor de constructii si au rolul de a asigura legaturi stranse si sigure intre diversele parti ale acestor utilaje. Sunt articole care functioneaza, de regula, impreuna, motiv pentru care in cazul inlocuirii uneia, e indicat a fi schimbata si cealalta. Bucsele sunt proiectate astfel incat atunci cand se uzeaza, influenta negativa a incidentului asupra intregului utilaj sa fie minima. Cand un bolt este afectat, toate celelalte au nevoie de verificare. Pe de alta parte, datorita proprietatilor lor bune de alunecare si a design-ului compact, sunt utilizate, in principal, pentru miscarile sarcinilor grele ce trebuie sa fie sprijinite si in care miscarile de rotatie sau oscilante sunt relativ lente.

Acum ca am facut cunostinta, putem raspunde la intrebarea de ce sunt bolturile si bucsele esentiale pentru utilajele de constructii. Putem? Putem, fireste.

          Bolturile și bucsele sunt esentiale pentru utilajele de constructii din mai multe motive, foarte multe. Vom insista pentru dumneavoastra, pe cele care sunt cu adevarat importante si demne de mentionat.  Vom incepe cu rolul lor in a asigura rezistenta structurala si siguranta echipamentelor din constructii, cele expuse permanent la: incarcaturi mari, vibratii, socuri si stres mecanic. Bolturile & bucsele asigura legatura stransa intre componente determinand rezistenta structurala a intregului sistem. Vom continua cu rolul acestor doua articole in reducerea uzurii si a frectiei partilor aflate in continua miscare. Ne referim la partile mobile precum: bratele oscilante, tamburii sau alte parti pivotante. O uzura redusa inseamna o viata mai lunga a utilajului si actiuni de remediere reduse ca numar si in timp. Ce mai avem aici? Desigur, implicarea in stabilitatea si functionarea corecta a echipamentelor. Bolturile si bucsele contribuie la mentinerea aliniamentului si a poziției corecte a partilor componente ale utilajului. Nu va fi niciodata subestimat rolul celor doua indispensabile piese in izolarea vibratiilor si absorbtia socurilor. Pentru ca ele pot actiona ca amortizoare și izolatoare pentru a absorbi si a disipa vibratiile si socurile, protejand astfel componentele delicate si asigurand o functionare mai stabila. Incheiem, fara a pretinde ca am acoperit intreaga tema, cu rolul lor in eficienta si productivitatea utilajelor pe care le deservesc. Cum? Simplu. Un echipament perfect functional se traduce in costuri operationale reduse, intr-o productivitate sporita, in lucrari efectuate la timp, fara intarzieri, sau fara intarzieri majore.

null

Bolturi si bucse. Doar atat? Fireste ca nu.

          Fireste ca a spune <bolt> sau <bucsa> si a ramane aici, inseamna o privire nedreapta si limitativa asupra acestor ultranecesare produse mecanice. Exista, asadar, mai multe tipuri de bolturi și bucse aflate in structura interna a utilajelor de constructii, iar selectia unora sau altora depinde, in mare masura, de cerintele specifice ale aplicatiei si de functiile pe care trebuie sa le indeplinească. Am intrebat consilierii ACN Piese Utilaje solicitand detalii despre tipurile principale de bolturi si bucse. Operativi cum ii stim, ne-au facut o lista extrem de utila si ne grabim sa o impartim cu voi. Sa incepem cu tipurile de bolturi si vom enumara cele mai importante trei dintre ele. Primul tip si cel mai uzitat este cel al bolturilor cu suruburi si piulite. Dupa cum stie mai toata lumea din bransa, sunt utilizate pentru a conecta doua parti ale unei structuri sau unui utilaj. Ele se gasesc in diferite dimensiuni și grade de rezistenta, în funcție de necesitatile de incarcare. Al doilea tip, ceva mai complex, este cel al bolturilor de ancorare. Acestea sunt utilizate pentru a fixa utilajele de constructii la fundatii sau la alte structuri de suport. Ele si doar ele asigura stabilitatea si siguranta in timpul functionarii utilajului. Si, desigur, incheiem cu al treilea tip de bolturi, “printisorul” speciei, si anume bolturile cu autoblocare. Au, spre deosebire de toate celelalte, un design special care impiedica desfacerea lor in mod accidental. Sunt folosite in aplicatii specifice, acolo unde este mai importanta mentinerea strangerii.

Importanta Bolturilor si Bucselor pentru Utilaje de Constructii

          Nu ne oprim la pauza de tigara, si nu doar pentru ca nu fumam, asa ca mergem mai departe cu tipurile de bucse. Desigur, pentru incalzire, incepem cu cele mai comune, bucsele cilindrice. Sunt cele utilizate pentru a reduce frecarea si uzura intre doua parti care se misca una in raport cu cealalta. Sunt folosite în locuri unde este necesara o miscare pivotant sau de glisare. Dar de-ar fi numai asta. Uneori sunt necesare miscari in mai multe directii, sau aplicatii in care este necesara o articulatie sferica sau o miscare complexa. Cum se intapla in suspensii si in articulatiile rotilor. Cine intervine aici? Fara doar si poate, bucsa sferica sau de suspensie. Draga de ea. Cum sta si o admira sora ei pe nume bucsa de franare/amortizare. Modul ei suplu de a absorbi socurile si vibratiile. Si care este dat, mai ales, de faptul ca e fabricată din plastic sau cauciuc. Frumos despre bucse. Si nu ne oprim aici. Nu, pana nu aducem macar aminte de bucsele de ghidare. Ceva mai sobre, mai serioase. Vom spune despre ele doar ca sunt utilizate pentru a mentine aliniamentul corect intre partile componente ale unui utilaj. Inchidem cercul tipurior de bucse, cu bucsele cu lubrifiere, cele care functioneaza in zonele mai sofisticate ale utilajelor de constructii. Au un sistem de lubrifiere integrat pentru a reduce frecarea si uzura in aplicatii cu cerinte ridicate de lubrifiere.

Iar acum despre maestrie si maestri. Sau despre selectarea bolturilor si bucselor potrivite pentru utilaje de constructii

          Selectarea bolturilor si bucselor potrivite pentru utilajele de constructii este un proces important pentru asigurarea functionarii corecte si sigure a acestora. Cum nu toata lumea are doctorat in bolturi si bucse, piata a deschis portile celor specializati, oamenilor care asigura suport. Inclusiv acela de know how, caci despre asta este vorba acum. Iata, asadar, cativa pasi esentiali pe care specialistii de la ACN Piese Utilaje va recomanda sa ii urmati pentru a selecta bolturile și bucsele potrivite. Primul pas ar fi evaluarea cerintelor specifice ale aplicatiei. Adica inceputul, care presupune intelegerea cerintelor specifice ale aplicației sau proiectului in care vor fi utilizate utilajele de constructii. Variabile ca: tipurile de forte si incarcaturi sau miscarile sau vibratiile la care trebuie sa reziste. Un pas mic pentru om dar… urmat imediat de al doilea. Adica alegerea materialelor potrivite. Otelul este alegerea obisnuita pentru bolturi datorita rezistentei sale, in timp ce bucsele pot fi confectionate din otel, bronz, plastic sau alte materiale, in functie de necesitati. In paralel cu aceasta, nu trebuie scapata din vedere dimensionarea corecta a profilelor.

Importanta Bolturilor si Bucselor pentru Utilaje de Constructii

          Asigurati-va ca dimensiunile lor sunt compatibile cu desenele și specificatiile utilajului. Verificati diametrul, lungimea si filetul pentru bolturi, precum si dimensiunile exterioare si interioare pentru bucse. Ne apropiem de momentul intrarii in productie. Datele lucrarii ne ofera informatii pe baza carora lucram la selectarea gradelor de rezistenta. In functie de cerintele de incarcare si de mediul de lucru, alegeti bolturi cu grade de rezistenta corespunzatoare. Aceste grade indica rezistenta la tractiune a materialelor si pot varia in functie de standardul sau normele locale. Nu pierdeti din catare consideratiile legate de lubrifiere. La nevoie, alegeti bucse care pot fi usor lubrifiate sau unele cu sistem de lubrifiere integrat. Putem crede ca se poate sa vorbim o alta limba. Limba mecanicii nu este disponibila tuturor. Foarte bine, atunci acomodam selectarea bolturilor si bucselor cu consultarea experților sau a furnizorilor. Cum am spus la inceput, lasati-ne sa va asiguram suport. O vom face! Incheiem capitolul cu un P.S.  Grija mare la respectarea standardelor și normelor. Aveti grija ca toate bolturile și bucsele selectate sa respecte standardele si normele aplicabile in industria constructiilor.

Soarele rasare, urca sus pe cer dar vine apoi apusul. Apune soarele, apune si perioada de functionare a bolturilor&bucselor.

Bolturile si bucsele trebuie inlocuite. Dar mai exact cand?

          Schimbarea bolturilor și bucselor pentru utilajele de constructii este necesara pentru a mentine siguranta si performanta optima a utilajului. Sunt semne clare care ne indeamna la actiune. Care sunt acestea? Uzura excesiva deschide balul. Bolturile si bucsele sunt supuse la uzura în timpul utilizarii utilajului. Cum o vezi, nu mai astepti. Inlocuiesti reperele atinse. Imediat, vine si enervanta coroziune. In mediile cu umiditate ridicata sau expuse la substante corozive, bolturile si bucsele pot dezvolta coroziune sau rugina. Acestea slabesc componentele si conduc la pierderea rezistentei lor. Si in acest caz, inlocuirea acestor componente este solutia corecta. Daca ar fi numai acestea doua cauzele aducatoare de inlocuiri. Dar ce te faci cu desfacerea sau slabirea componentelor?  Daca bolturile sau bucsele se desfac in mod repetat sau se slabesc in mod constant, avem neaparat o problema cu sistemul de fixare sau cu gradul lor de uzura. Ce solutie e preferabila? Inlocuirea lor, desigur. Rar si foarte specific schimbarea bolturilor si a bucselor este necesitata nu de vreo defectiune anume ci de modificarile structurale sau de proiect care se efectueaza uneori asupra utilajului si presupune compatibilitatea cu noile specificatii sau cerinte.

Importanta Bolturilor si Bucselor pentru Utilaje de Constructii

          Ei, dragii nostri, iata-ne la finalul unei zile pline de invataminte. N-am dori sa o incheiem fara a raspunde la o intrebare care concluzioneaza tot ce am detaliat mai sus. Iar intrebarea este:

Cum putem prelungi durata de viata a utilajelor de constructii?

          Putem raspunde scriind o carte doar dedicata acestui vast teritoriu. Insa vom restrange intreaga materie in cateva strategii care, odata aplicate, vor avea un efect benefic asupra functionarii a la long a utilajului vostru destinate constructiilor. Asadar, pentru a prelungi durata de viata a utilajelor de constructii, ar fi nevoie de: un program de intretinere preventiva, de o instruire corecta si periodica a operatorilor, de o monitorizarea indeaproape a performantei utilajului, de curatare si igienizare permanente (niciodata nu e suficient), de o protectie solida impotriva coroziunii, de utilizarea in reparatii a unor piese de schimb de calitate, de respectarea incarcaturilor nominale (lacomia in executia de lucrari nu e o calitate), de transport si depozitare corecte si, in sfarsit, de modernizarea permanenta, mai ales a utilajelor mai vechi.

Importanta Bolturilor si Bucselor pentru Utilaje de Constructii

          Sesiunea de invataminte marca ACN Piese Utilaje, avand ca subiect bolturile si bucsele se incheie aici. Ne vom revedea curand cu alte piese minunate din stocul nostru. Până atunci vă invităm să ne urmăriți și pe pagina de YouTube. Am pregătit materiale video pentru următorii noștri de pretutindeni.