Probleme Miniexcavator | Ghid Complet
Primul lucru pe care il face un consumator obisnuit care isi cumpara o masina noua este sa ii dea “blana” pana o pune pe butuci. Primul lucru pe care il face un antreprenor care isi cumpara un miniexcavator nou este sa il tina permanent functional. Iubitori de motoare diferiti, abordari diferite. Sa ii lasam pe primii cu bolizii lor efemeri si sa ne concentram pe oamenii de afaceri din sectoarele productive. Pentru economia nationala, ei conteaza. Sa descoperim, asadar, cu ce probleme miniexcavator se pot confrunta. Dar mai intai…
Ce este un miniexcavator?
Daca ai intreba un copil ti-ar spune ca este un excavator, dar mai mic. Daca l-ai intreba pe tatal lui, proprietar de miniexcavator, i-ar zambi ingaduitor fiului si ti-ar raspunde ca este un utilaj la fel de complex precum un excavator. Singura diferenta fiind aceea ca primul poate lucra in locuri inguste, limitate ca spatiu, cu acces dificil, acolo unde fratele lui mai mare nu poate patrunde.
De regula, locul lui de “joaca” este in domeniul constructiilor. Isi arata muschii mici, dar puternici, in diferite aplicatii desfasurate in locuri extrem de greu accesibile. Il gasesti in spatiile interioare, in gradini, la sapaturi de fundatii, santuri sau alte diferite cavitati in sol, la amenajari si demolari de constructii vechi.
Utilizarile si beneficiile unui miniexcavator
Sa le luam pe rand, mintenas, cum ar spune ardeleanul. Apropos, piesele, accesoriile si consumabilele de la ACN Piese Utilaje destinate functionarii utilajului tau ajung pana in Ardeal, in general in 24 de ore.
- Sapaturi si excavatii (ideal pentru sapaturile si excavatiile in spatii restrase sau greu accesibile);
- Amenajarea gradinilor (ideal in amenajarea gradinilor si peisajelor pentru a excava terenul, a crea drenaj sau pentru alte lucrari de modelare a terenului. De asemenea, util pentru saparea piscinelor mici sau a iazurilor).
- Demolare si dezmembrare (miniexcavatorul poate fi utilizat si pentru demolarea structurilor mici sau pentru dezmembrarea materialelor de constructie, precum betonul sau asfaltul).
- Manipulare de materiale (echipat cu diverse accesorii, este gata pentru a manipula și transporta materiale precum blocuri de beton, grinzi sau alte obiecte grele).
- Lucrari de canalizare si instalatii subterane (datorita capacitatii lui de a ajunge in spatii stramte, este extrem de util in lucrarile de canalizare, instalarea conductelor de apa sau gaze, precum si in alte lucrări subterane).
- Lucrari de intretinere a drumurilor (pretabil la lucrari de o complexitate medie spre mica, precum cele de intretinere a drumurilor, umplerea gropilor, repararea bordurilor sau a canalelor).
- Acces la locatii dificile (poate ajunge la locuri greu accesibile, cum ar fi spatiile dintre cladiri sau in curtile interioare, ceea ce il face foarte util in lucrarile de constructie urbana).
Importanta identificarii si rezolvarii problemelor
Este un aspect care are o legatura directa cu obiectivele si competentele echipei ACN Piese Utilaje. Compania noastra cuprinde intreaga arie legata de problemele de functionare ale utilajelor. Are solutii punctuale si produse pentru fiecare categorie de ansamble si subansamble ce compun un utilaj greu. In plus, consilierii nostri pot oferi informatii si know how. Desigur, gratuit! Revenind la subiect, iata ce va recomanda acestia:
- Supravegherea regulata a utilajului – lucru ce presupune verificarea periodica a echipamentului. Trebuie avute in vedere toate: cabina, motorul, sistemul hidraulic, componentele mecanice.
- Intelegerea semnelor de avertizare – daca apare o lumina de avertizare, recomandarea noastra este oprirea utilajului si investigarea problemei.
- Verificarea nivelului de ulei si lichide. Punem mecanicii sa verifice nivelurile de ulei, lichid de racire, combustibil si alte lichide. Este necesar ca toate sa fie in parametri optimi.
- Inspectarea componentelor hidraulice – deloc de neglijat. Muschii nu functioneaza fara circulatia sangelui. Identificati scurgerile sau fisurile, oricat de minuscule ar fi. Grija mare ca toate conexiunile sa fie bine stranse, iar furtunurile fara semne de uzura sau deteriorare.
- Examinarea componentelor mecanice – partea hard! Verificam, pe rand: sistemul de franare, rotile, senilele, lanturile, motoarele si celelalte componente mecanice. Acolo unde intalnim piese defecte sau uzate, le inlocuim.
- Verificarea circuitelor electrice, a cablurilor. Toate cablurile electrice si conexiunile trebuie sa fie in stare buna de functionare. Nu torsionate, nu ciupite, nu sectionate.
- Calibrarea corecta a instalatiilor de control. Trebuie verificat periodic daca instalatiile de control, cum ar fi joystick-urile si pedalele, functioneaza corect.
- Intretinerea preventiva. Producatorii recomanda programe de intretinere preventiva. Daca acestia nu o fac, intervenim noi! Va recomandam inlocuirea filtrelor, lubrifierea componentelor necesare si efectuarea altor lucrari de intretinere la intervalele specificate.
- Instruirea operatorilor. Omul face si omul desface. Asigurati-va ca face! Preocupati-va ca operatorii sa fie instruiti si constienti de modalitatile corecte de operare.
Repararea si intretinerea corecta a miniexcavatorului
Importanta intretinerii regulate si preventive
Intretinerea regulata si preventiva a unui miniexcavator este esentiala din mai multe motive. Printre cele mai importante sunt: siguranta operatorilor, eficienta operatiunilor, durabilitatea utilajului, mentinerea unei valori ridicate de revanzare etc. Un program bine stabilit de verificari, schimburi de ulei, lubrifieri si inlocuiri periodice ale componentelor uzate poate preveni aparitia multor probleme miniexcavator.
Utilizarea pieselor de schimb de inalta calitate
Investitia in piese de schimb de inalta calitate poate aduce beneficii semnificative. Influenteaza fiabilitatea, performanta si durabilitatea utilajului detinut. Iata numai cateva motive importante pentru care ar trebui sa optezi pentru piesele de schimb de calitate superioara pe care ACN Piese Utilaje le are la vanzare. O fiabilitate crescuta in functionare, performanta imbunatatita in timpul exploatarii, tradusa in costuri minime, adica economii pe termen lung, conformitatea cu specificatiile producatorului, rezistenta crescuta la uzura si, nu in ultimul rand, rezistenta la actiunea factorilor chimici si fizici, interni si externi.
Consultarea manualului de utilizare si a ghidurilor de service
Sigur, multe lucruri sunt rezolvate de mecanici, fara multa teorie. Dar ce bine e cand nu este nevoie sa ajungem pana la bancul de reparatii. Sau nu asa des. De aceea este foarte important sa aveti la indemana manualul de utilizare sau ghidurile de service ale miniexcavatorului. Aflati din ele lucruri utile pentru siguranta operatorilor, care vor sti cum si ce sa faca pentru operarea corecta a utilajului. Si, desigur, tot ce tine de functionarea proprie a utilajului, de intretinerea lui preventiva, precum si de identificarea la timp a problemelor si rezolvarea lor.
Solutionarea problemelor specifice la miniexcavator
Diferitele probleme miniexcavator ce pot aparea necesita abordari diferite in functie de natura si gravitatea lor, dar si de categoria de piese, subansamble si parti implicate. Consultantii ACN Piese Utilaje va invita sa le luati pe categorii.
Probleme cu motorul si sistemul de combustibil
Problemele cu motorul si sistemul de combustibil la un miniexcavator pot varia de la putere redusa si functionare neregulata pana la oprirea completa a motorului.
Va supunem atentiei cateva probleme miniexcavator comune si solutiile corecte pentru acestea:
Putere redusa sau functionare neregulata – verificati nivelul de combustibil. Urmariti ca rezervorul de combustibil sa fie suficient de plin, verificati si inlocuiti filtrul de combustibil, daca este murdar sau infundat. De asemenea, verificati starea filtrelor de aer si inlocuiti-le daca sunt murdare sau uzate.
Motorul nu porneste – verificati daca rezervorul de combustibil este plin sau daca a intrat aer in sistemul de combustibil. Verificati daca exista scurgeri de combustibil in sistem si reparati-le. Verificati starea bateriei si conexiunile electrice, incarcati sau inlocuiti bateria daca este necesar. Nu in ultimul rand, verificati bujia de incandescenta si inlocuiti-o daca este defecta.
Motorul se opreste in timpul functionarii – verificati daca exista alimentare adecvata cu combustibil catre motor. Verificati filtrul de combustibil pentru orice contaminare si inlocuiti-l daca este necesar. Verificati furtunurile de combustibil si conexiunile pentru scurgeri si reparati-le. Verificati daca exista aer in sistemul de combustibil si purjati-l.
Fum negru sau alb din esapament. Fumul negru indica o ardere incompleta a combustibilului si poate fi cauzat de un amestec prea bogat. Este clar ca trebuie sa verificati regulatorul de combustibil si injectoarele. Fumul alb poate indica o ardere incompleta sau prea bogata de aer, ceea ce inseamna ca trebuie sa verificati presiunea de injectie si senzorii de oxigen.
Zgomote neobisnuite din compartimentul motorului – verificati starea componentelor de distributie, cum ar fi curelele si lanturile. Inlocuiti-le daca sunt uzate sau intinse. Una peste alta, verificati si strangeti toate componentele din jurul motorului, cum ar fi teava de esapament sau galeria de admisie/galeria de evacuare si suportii motor, pentru a evita eventuale scurgeri sau pierderi de presiune.
Defectiuni la sistemul hidraulic si componentele acestuia
Hai sa intram direct in materie, enumerand principalele probleme si modul lor de solutionare in ce priveste functionarea sistemului hidraulic si componentelor lui.
Pierderi hidraulice sau scurgeri de ulei (verificati intregul sistem hidraulic pentru scurgeri de ulei sau componente uzate, strangeti conexiunile sau inlocuiti garniturile sau furtunurile care prezinta scurgeri, verificati nivelul optim de ulei).
Miscari lente sau incomplete ale bratului sau lamei (verificati nivelul de ulei hidraulic si calibrarea instalatiilor de control, curatati filtrele hidraulice sau inlocuiti-le daca sunt murdare sau infundate, verificati functionalitatea cilindrilor hidraulici si a supapelor si inlocuiti componentele defecte sau uzate).
Zgomote anormale sau vibratii (verificati starea fluidului hidraulic si inlocuiti-l daca este necesar).
Bruscarea sau instabilitatea miniexcavatorului (verificati senilele, rotile sau lanturile pentru uzura sau daune si inlocuiti-le daca sunt uzate).
Sistem de comanda ineficient sau necontrolabil (verificati instalatiile de control, joystick-urile si senzorii si, mai ales, daca sunt probleme de conectivitate sau componente defecte).
Scurgeri sau probleme la rezervorul de ulei hidraulic (verificați rezervorul de ulei hidraulic pentru eventuale scurgeri, rezolvati problemele de etanseitate, asigurati-va ca acest capac al rezervorului este inchis etans)
Intretinerea sistemului de transmisie si a sistemului de franare
Intretinerea sistemului de transmisie si a sistemului de franare trebuie sa fie o activitate periodica si efectuata cu atentie. O simpla trecere vizuala in revista nu este intotdeauna indeajuns. Unele vicii de functionare sunt ascunse, este nevoie de o verificare competenta, executata de un mecanic. Consultantii ACN Piese Utilaje va ofera urmatoarele recomandari. In cazul sistemului de transmisie, intretinerea trebuie efectuata cu succes astfel:
Schimbul de ulei – presupune sa verificati manualul de utilizare pentru intervalele recomandate de schimb de ulei pentru transmisie; asigurati-va ca utilizati uleiul de transmisie potrivit.
Verificarea nivelului de ulei – asigurati-va ca nivelul este intotdeauna la limita recomandata; inlocuirea curelelor si lanturilor (trebuie verificate pentru uzura sau deteriorare; se recomanda a fi inlocuite la primele semne de uzura sau la intervalele specificate de producător).
Lubrifiere – lubrifiati toate componentele mobile ale transmisiei, cum ar fi articulatiile si cuplajele cardanice.
Ajustari – ajustati cablurile si mecanismele de transmisie.
In ce priveste sistemul de franare, intretinerea acestuia presupune cateva particularitati. In primul rand, verificarea regulata pentru a detecta uzura sau deteriorarea componentelor, cum ar fi contradiscurile de frana, discurile. Apoi, inlocuirea placutelor de frana. Este necesar sa inlocuiti discurile si contradiscurile la primele semne de uzura excesiva sau la intervalele recomandate de producator. In cazul unui sistem de franare hidraulica, verificarea se face pentru scurgeri de lichid de frana sau probleme cu furtunurile si conductele. De asemenea, important este reglajul franelor. Asigurati-va ca franele sunt corect reglate si ca functionează corespunzator. Daca franele nu sunt in stare buna sau nu opresc miniexcavatorul asa cum trebuie, consultati un tehnician specializat in reglaje. Nu in ultimul rand, curatarea componentelor joaca un rol foarte important. Asigurati-va ca mentineti componentele curate, fara resturi care ar putea afecta functionarea sistemului de franare.
Rezolvarea problemelor electrice la miniexcavator
Printre cele mai frecvente probleme miniexcavator se numara cele electrice. Rezolvarea lor poate fi o sarcina complexa, spune specialistul ACN Piese Utilaje. Totusi este cruciala pentru mentinerea functionalitatii si sigurantei in exploatare a utilajului. In context, este importanta operarea cu precautie atunci cand lucrati la sistemul electric al unui miniexcavator. Respectarea regulilor de siguranta este esentiala pentru evitarea oricarui risc de electrocutare sau alte accidente.
Diagnosticarea și repararea problemelor electrice
Sunt doua abordari care trebuie tratate separat. Consultantii nostri au recomandari viabile atat in ce priveste diagnosticarea problemelor electrice, cat si in privinta repararii lor. In primul caz, diagnosticarea este un proces care presupune mai multe etape, nu neaparat succesive. Ele sunt aplicabile in functie de semnalele primite de la echipament. Indiferent cum, elementele importante ale diagnosticarii problemelor electrice pot fi: identificarea simptomelor, verificarea sigurantelor si/sau a conexiunilor, verificarea bateriei, scanarea erorilor, testarea componentelor individuale, verificarea cablurilor. Eventual, in ultima instanta, consultarea unui manual de utilizare.
In cazul repararii problemelor electrice care pot aparea sunt cateva operatiuni care, in functie de defectiune, este necesar a fi efectuate, respectiv: inlocuirea componentelor defecte, repararea sau inlocuirea cablurilor, curatarea conexiunilor, repararea sau doar reglarea comutatoarelor si, la final, testarea sistemului.
Utilizarea instrumentelor de diagnosticare adecvate
Desigur, miniexcavatorul este un compus mecanic complex, lucru care face ca diagnosticarea si analiza functionarii lui sa presupuna, de asemenea, utilizarea unor instrumente specifice, unele chiar complexe. In opinia consultantilor nostri, unui atelier mecanic bun nu trebuie sa ii lipseasca: dispozitivul de scanare cu diagnoza, multimetrul digital; perii de curatare electrica, testerele de cabluri, dispozitivele de masurare a tensiunii si amperajului, diagramele electrice si manualele de service si, finalmente, echipamentul de izolare electrica. Fiecare separat si, uneori, impreuna, pot asigura un diagnostic corect si o baza de concluzii care sa duca la cele mai bune decizii de remediere ale unei probleme miniexcavator.
Verificarea conexiunilor si a cablajelor electrice
Verificarea conexiunilor si a cablajelor electrice la miniexcavatoare este o etapa obligatorie in procesul de intretinere si diagnosticare corecte al problemelor electrice. Acest proces este un compus de actiuni si activitati care concura la rezultatul final – o functionare corecta a utilajului supus analizei. Care sunt cele mai importante? Sa le enumeram: inspectarea sistemelor electrice, strangerea conexiunilor, curatarea conexiunilor, verificarea izolatiei, verificarea continuitatii, diagnosticarea erorilor, consultarea diagramei electrice, etichetarea sau documentarea, verificarea componentelor individuale.
Un sfat bun: asigurati-va intotdeauna ca miniexcavatorul este oprit si are bateria deconectata inainte de a efectua verificari sau reparatii la sistemul electric pentru a evita riscul de electrocutare.
Pentru informatii suplimentare privind intretinerea miniexcavatoarelor, puteti apela cu incredere serviciul nostru de consultanta tehnica gratuita. La ACN Piese Utilaje fiecare antreprenor gaseste suportul tehnic necesar pentru remedierea oricaror probleme miniexcavator. Consultantii nostri sunt pregatiti sa raspunda solicitarilor in cel mai scurt timp! Suntem de gasit si pe Youtube, unde puteti descoperi franturi din interiorul universului nostru tehnic.