Ce tipuri de uleiuri folosim la utilajele agricole?

Ce tipuri de uleiuri folosim la utilajele agricole?

Data noiembrie 15, 2023
Autor Toma
Categoria
Comentarii 0 comentarii

Utilajele agricole au devenit indispensabile. Activitățile solicitante pe care le au de îndeplinit, de multe ori în condiții de mediu nu tocmai prielnice, presupun necesitatea unei întrețineri corespunzătoare, esențială pentru a le menține în formă. Indiferent de sezon și de gradul de utilizare zilnică, un utilaj agricol va resimți efectele dacă nu beneficiază de un tratament adecvat. Motoarele pot fi afectate de praf, noroi și umezeală sau pot fi contaminate cu diferite substanțe și particule solide. Cea mai simplă și eficientă metodă de a preveni astfel de probleme este lubrifierea, adică folosirea unor uleiuri create special pentru utilajele agricole, care să protejeze componentele mecanice de uzură, intemperii sau substanțe periculoase. Și vine firesc intrebarea – ce uleiuri folosim la utilajele agricole?

 

 

Cultivarea pământului este una dintre activitățile practicate de om încă din cele mai vechi timpuri și a contribuit la dezvoltarea civilizațiilor de pe toate continentele. Chiar și în prezent, multe state își datorează stabilitatea economică agriculturii. Evoluția tehnică nu a ocolit nici acest domeniu. Dacă în trecut se puteau folosi unelte rudimentare, astăzi cerințele s-au schimbat considerabil. Calitatea și cantitatea producțiilor sunt direct influențate de folosirea unor utilaje agricole moderne și performante, într-atât încât este de neconceput practicarea unei agriculturi eficiente în lipsa lor. În acest articol vom vorbi mai pe larg despre schimburile periodice de ulei la utilajele agricole. Îți vom prezenta principalele tipuri de uleiuri pe care le poți folosi pentru a menține și chiar crește performanța utilajelor si, implicit, a afacerii tale!

 

Înțelegerea necesității lubrifiantului pentru utilajele agricole

Trebuie sa folosim lubrifianți pentru utilajele agricole? DA, este obligatoriu! Toate utilajele agricole si atașamentele lor au de înfruntat în mod constant condiții dure de mediu -praf, noroi, intemperii etc. Indiferent că vorbim de tractoare, semănători, grape, freze, combine, prese sau mașini de recoltare, protejarea lor printr-o lubrifiere adecvată este o cerință de-a dreptul vitală. Utilizarea lubrifianților de înaltă calitate influențează direct performanța utilajelor și, automat, calitatea recoltelor obținute. Pentru folosirea în siguranță a utilajelor, este important să existe un program de schimb regulat al uleiurilor. Astfel vor beneficia de o metodă preventivă ce poate scădea considerabil costurile de întreținere și reparație.

Așadar, dacă vrem să ne bucurăm timp îndelungat de utilajele agricole achiziționate, trebuie să acordăm o importanță deosebită folosirii lubrifianților.

 

De ce este important lubrifiantul pentru utilajele agricole?

Am stabilit că lubrifierea e obligatorie. Dar ea trebuie făcută corect și la timp, nu după ureche. De ce? Pentru că o lubrifiere corespunzătoare a componentelor reduce uzura și prelungește durata de viață a utilajelor agricole. De aici rezultă în mod firesc și scăderea costurilor de întreținere, îmbunătățirea productivității și creșterea profiturilor.

Dar iată și alte motive pentru care ar trebui să folosești lubrifianți pentru utilajele agricole:

  • utilajul pornește mai ușor și funcționează mult mai bine la temperaturi scăzute: uleiurile potrivite pentru sezonul rece nu se îngroașă, astfel că motorul funcționează în parametri normali chiar și atunci când afară e frig
  • uleiul acționează ca o barieră de protecție împotriva prafului, umidității, substanțelor chimice din sol etc. și previne deteriorarea componentelor și coroziunea acestora
  • gresarea ajută la răcirea componentelor, ceea ce este foarte important, dat fiind faptul că majoritatea utilajelor agricole generează căldură în timpul folosirii. Uleiurile previn supraîncălzirea și deteriorarea pieselor, prin menținerea unei temperaturi optime de funcționare și prin dispersarea egală a căldurii
  • contribuie la reducerea consumului de combustibil
  • performanța angrenajelor este maximă

După cum poți vedea, folosirea regulată a uleiurilor speciale pentru utilajele agricole este extrem de importantă și are o mulțime de beneficii pe care nu le poți neglija. Însă la fel de important este ca aceste uleiuri să fie potrivite utilajului tău și motorului acestuia! Nu le poți alege cu ochii închiși, trebuie să ții seama de anumite aspecte. Mai întâi însă, poate ar fi bine să cunoști…

Consecințele utilizării unui lubrifiant necorespunzător

Te-ai gândit ce se întâmplă când nu folosești lubrifianții potriviți? În primul rând, scade semnificativ rezistența echipamentelor și apare uzura prematură, deoarece apare o frecare directă între componente. Apoi, poate apărea supraîncălzirea, dacă uleiul nu este conceput pentru a gestiona căldura generată de diferitele componente, fapt care atrage defecțiuni majore și, desigur, reparații costisitoare.

Un lubrifiant necorespunzător poate genera chiar creșterea consumului de combustibil, precum și acumularea depunerilor în motor. Să nu mai spunem că scade și performanța acestuia în anumite condiții de mediu. Spre exemplu, un ulei care nu este conceput pentru temperaturi scăzute se va îngroșa și își va pierde din capacitatea de lubrifiere; asta înseamnă că utilajul va porni mai greu în zilele friguroase sau, și mai grav, se poate defecta.

O întreținere regulată a echipamentelor folosite în agricultură este vitală pentru performanțele și funcționarea optimă a acestora și își va arăta din plin efectele dacă este realizată corect, ceea ce presupune să știi când și cum să acționezi, inclusiv în ce privește schimbarea uleiului. Sunt aspecte pe care trebuie să le ai în vedere când alegi un ulei pentru utilajul tău agricol. Vei afla în continuare ce tipuri de uleiuri folosim la utilajele agricole. Dar și cum îl alegi pe cel potrivit utilajului tău.

Cum ne dăm seama că trebuie să schimbăm uleiul?

Deși toate utilajele agricole au un manual de utilizare în care producătorul specifică intervalul de timp la care se impune înlocuirea uleiului, aceste intervale variază în funcție de activitatea la care este folosit utilajul, numărul de ore de utilizare sau condițiile de exploatare. Nu trebuie trecut cu vederea impactul factorilor climatici sau al condițiilor de depozitare. Vârsta motorului are și ea un cuvânt de spus – un motor mai vechi poate avea nevoie de schimburi mai dese de ulei.

Atunci când nu mai deții cartea tehnică și, evident, nu te poți orienta, cel mai bine este să te adresezi unei companii care se ocupă de întreținerea utilajelor agricole. Un specialist îți poate oferi expertiza și îndrumarea de care ai nevoie. Și nu este necesar să cauți prea departe, îl vei găsi chiar la noi. Îți oferim consultanță gratuită! Poți afla cu ușurință dacă a venit momentul schimbului de ulei.

 

Cum alegi lubrifiantul potrivit pentru utilajele tale agricole?

Lubrifianții se împart în următoarele categorii:

  • materiale solide (grafit, săpunuri metalice): sunt folosite atunci când temperatura generată este mare, deoarece degajă căldura foarte repede
  • unsori vâscoase precum vaselina, cu o aderență foarte bună la suprafețele metalice
  • uleiuri: sunt cele mai versatile, deoarece se pot folosi inclusiv la utilajele de precizie și funcționează la diferite trepte de temperatură

Factori de luat în considerare atunci când alegi un ulei pentru utilajele agricole

Este foarte important să știm ce uleiuri folosim la utilajele agricole pentru a obține cele mai bune rezultate. Atunci când alegem un lubrifiant, trebuie să ținem cont de mai multe aspecte ce influențează funcționarea utilajului:

  • vâscozitatea produsului
  • intervalele la care necesită schimbare
  • sezonul în care vom folosi utilajul
  • nivelul de protecție împotriva depunerilor
  • nivelul de toxicitate al lubrifiantului
  • abilitatea de a proteja suprafețele de contact de încălzirea excesivă
  • abilitatea de a transporta componenți chimici precum oxigenul
  • rezistența la interacțiunea cu apa
  • abilitatea de a se amesteca cu apa
  • aderența la contactul cu aerul
  • tipul de utilaj pentru care vom folosi uleiul și necesitatea de lubrifiere a acestuia( spre exemplu, uleiurile pentru tractoare conțin aditivi speciali concepuți pentru activitățile practicate cu acest tip de utilaj )

Uleiurile sunt cei mai uzuali lubrifianți în industria agricolă, așa că le vom acorda un spațiu mai larg în cele ce urmează.

 

Ce tipuri de uleiuri folosim la utilajele agricole

 

Principalele tipuri de uleiuri folosite pentru utilajele agricole

Fiecare componentă mecanică a unui utilaj îndeplinește sarcini diferite, ceea ce înseamnă că și nevoile de lubrifiere sunt diferite, iar cerințele de întreținere sunt specifice fiecărui sistem. Așadar, există mai multe tipuri de uleiuri pentru fiecare sistem mecanic în parte, în funcție de necesitatea de lubrifiere a acestora.

Cele trei mari tipuri la care ne referim sunt: uleiul pentru motor, cel pentru transmisie și uleiul hidraulic. Dar există și uleiuri universale destinate utilajelor agricole, care pot fi folosite pentru toate aceste sisteme menționate. Un astfel de ulei universal este ușor de recunoscut după abrevierea SUTO (Super Universal Tractor Oil).

Uleiuri pentru motor

Se folosesc la lubrifierea motoarelor cu ardere internă și le oferă acestora protecție împotriva depunerilor de praf și murdărie. Împiedică depunerile de carbon care, prin arderea combustibilului , au tendința de a se acumula pe segmentele pistonului sau pe suprafața supapei. Totodată, ele previn coroziunea și uzura prematură a componentelor. Uleiul de motor asigură o pornire ușoară la temperaturi scăzute, lubrifiază și răcește componentele motorului.

În funcție de compoziția lor, uleiurile de motor sunt de trei feluri: minerale, sintetice și semisintetice. În cazul utilajelor agricole, cea mai bună performanță o oferă uleiurile sintetice. În plus, când alegem un ulei de motor trebuie să ținem cont și de vâscozitatea acestuia, deoarece ea influențează comportamentul uleiului la diferite condiții de temperatură. Concret, uleiurile groase sunt indicate pentru exploatarea utilajului la temperaturi ridicate (mențin rezistența presiunii), iar cele mai fluide se folosesc când afară este mai frig, întrucât reduc frecarea și ajută motorul să pornească rapid.

Cu siguranță ai remarcat pe etichetele uleiurilor prezența unor date de forma 10W30 și poate te-ai întrebat la ce se referă acestea. Ei bine, reprezintă gradul de vâscozitate al uleiului respectiv în funcție de temperatura de operare și este un factor important în alegerea uleiului potrivit nevoilor utilajului tău. În exemplul dat, 10W30, 10W reprezintă vâscozitatea uleiului la temperaturi scăzute, iar 30 indică vâscozitatea la temperatura uzuală de funcționare a motorului. Prin comparație, un ulei cu indicele 5W10 este mai fluid decât cel cu 10W30 și va asigura o pornire mai rapidă a motorului la temperatură redusă.

Uleiuri hidraulice

Aceste uleiuri se utilizează pentru lubrifierea cilindrilor, a pompelor și a furtunurilor hidraulice. Astfel de componente se regăsesc în toată gama de utilaje agricole și efectuează operații precum: reglarea adâncimii de plantare, ridicarea/coborârea plugurilor, controlul vitezei etc. Uleiul hidraulic formează o peliculă care facilitează alunecarea pieselor, limitând astfel efectele negative pe care le are frecarea asupra componentelor metalice și, totodată, înlesnind efectuarea în condiții optime a operațiilor de tipul celor menționate. De asemenea, un astfel de ulei înlătură contaminanții (lichizi sau solizi) și răcește componentele sistemului, oferind astfel un plus de protecție anti-uzură.

Uleiuri de transmisie

Aceste uleiuri se folosesc pentru cutiile de viteze, la reductoarele planetare și la diferențiale. Ele prezintă proprietăți speciale anti-uzură, anti-lipire și anti-alunecare, crescând astfel performanțele sistemului de frânare. Folosirea unui ulei de transmisie de înaltă calitate, potrivit nevoilor utilajului tău, asigură o funcționare îndelungată și fiabilă a sistemelor de transmisie aflate sub sarcini mari, într-un interval extins de temperaturi. Este important să te asiguri că uleiul ales se va comporta corespunzător în condițiile de mediu în care urmează să-ți folosești utilajul.

Pentru tractoare și alte utilaje agricole există un tip special de ulei pe care îl recunoști după mențiunea UTTO (Universal Tractor Transmission Oil), indiferent de brand.

 

Ce tipuri de uleiuri folosim la utilajele agricole

 

Pe site-ul nostru găsești o ofertă variată de uleiuri certificate care respectă toate standardele europene de calitate. Și acum credem că ești mai pregătit pentru alegerea celui potrivit nevoilor utilajului tău. Totuși, pentru mai multă siguranță, beneficiezi de consultanță gratuită. Ne găsești la numerele de telefon afișate în site sau poți folosi secțiunea Contact pentru a ne adresa întrebări. Nu ezita! Suntem dornici să te ajutăm!

Sfaturi pentru întreținerea regulată a utilajelor agricole cu uleiul potrivit

Cu siguranță te-am convins cât de importantă este folosirea uleiurilor pentru buna funcționare a utilajelor tale! Și, de asemenea, îți este mult mai clar ce uleiuri folosim la utilajele agricole. Nu uita: manualul de reparație îți poate fi de mare ajutor atunci când ești în căutarea celui mai bun lubrifiant pentru utilajul tău. Îți recomandăm să alegi întotdeauna uleiuri care respectă standardele europene  – găsești aceste informații chiar pe eticheta produsului.

Ține cont de specificațiile tehnice ale utilajului tău și înlocuiește uleiul conform recomandărilor producătorului, înainte de a apărea probleme care să îți afecteze activitatea. Prevenția este importantă și te poate feri de reparații costisitoare.

Și, nu în cele din urmă, apelează întotdeauna la specialiști atunci când ai nevoie să înlocuiești uleiul utilajelor agricole. Aceștia îți pot propune cele mai bune variante, aprobate de producători și compatibile cu utilajul tău. Dacă nu știi unde să găsești acești specialiști, te putem ajuta! Contactează-ne, îți vom oferi consultanță tehnică. Gratuit! Furnizeaza-ne datele tehnice de identificare ale utilajului tău și îți vom putea recomanda produsele sau serviciile de care acesta are nevoie. Mai mult decât atât, îți putem oferi asistență tehnică mobilă, pentru diagnoză și intervenții rapide. Oriunde te afli, venim să te ajutăm!

Iar de îți dorești produse de calitate, care să susțină funcționarea utilajelor tale la capacitate maximă, explorează site-ul acnpieseutilaje.ro și vei găsi tot ce ai nevoie. Fă alegeri inspirate, bine informate! Beneficiezi de tot suportul nostru!

P.S. Ne găsești și pe Youtube! Poți face cunoștință cu universul nostru tehnic prin materialele pe care le postăm.