Întreținerea Combinei Agricole în Extrasezon

Întreținerea Combinei Agricole în Extrasezon

Data November 27, 2023
Autor Anca Mandiuc
Categoria
Comentarii 0 comentarii

În cazul în care te întrebi dacă este necesar să întreții combina agricolă și în extrasezon, răspunsul, foarte pe scurt, este: Da! Combina agricolă este utilajul care, folosit corect și verificat corespunzător, inclusiv în extrasezon, aduce performanță și înlesnește munca oricărui fermier în perioadele de vârf. La ACN Piese Utilaje, avem echipe de asistență tehnică mobilă care se pot deplasa la tine în cel mai scurt timp pentru a-ți oferi diagnoză și intervenție rapidă. În plus, dacă dorești, te putem pune în legătură cu mecanici specialiști, colaboratori de-ai noștri, pentru a identifica ceea ce este în neregulă cu utilajul tău. Totuși, este util să cunoști mai multe despre întreținerea combinei agricole în extrasezon și, astfel, să previi chiar tu numeroase defecțiuni.

De ce este importantă întreținerea combinei agricole în extrasezon?

Există o zicală că un bun gospodar își face sanie vara și car iarna. Planificarea aduce beneficii majore. La fel se întâmplă și cu utilajele agricole în perioada de extrasezon. Combina trebuie întreținută permanent în cele câteva luni de repaus pentru a facilita repunerea ei în folosință, la primăvară, în parametri optimi, fără dureri de cap și fără perioade moarte când ai cel mai mult nevoie de ea.

Reguli esențiale pentru întreținerea combinei agricole în extrasezon

Manualul de utilizare și întreținere al fiecărui utilaj conține intrucțiuni clare, de aceea este esențial să citești recomandările producătorului.

Înainte de a începe orice formă de mentenanță, sunt necesari următorii pași: oprește motorul, acționează frâna de mână, scoate cheia din contact și setează pe poziția inițială dispozitivul de blocare de siguranță pentru a preveni mișcarea inoportună pe cilindrul de ridicare. Urmează apoi recomandările descrise mai jos:

Asigură-te că este tot timpul curată

Combina agricolă trebuie depozitată într-un loc închis, ferit de intemperiile iernii. Odată ce ai rezolvat acest aspect, îndreaptă-ți atenția asupra curățării efective a combinei: înlătură pământul și praful de pe ea, decuplează hederul, demontează elevatorul central și, ultimul pas, cuplează batoza pentru a scăpa de reziduurile rămase în combină.  

Componentele interne trebuie, de asemenea, curățate: de exemplu, lanțurile și sitele vor fi curățate în ulei sau seu de oaie și remontate. Întreaga combină poate fi apoi spălată cu un jet de apă, având grijă să nu îndrepți jetul perpendicular, ci în unghi de 30 de grade. După ce se usucă, acoper-o cu o prelată pentru a preveni acumularea prafului.

Ai grijă ca bateria și motorul să fie întreținute corect 

Bateria și motorul sunt părți esențiale ale combinei agricole, de aceea trebuie să le acorzi o atenție sporită. Bateria se decuplează în extrasezon și se depozitează într-o încăpere uscată, cu temperaturi medii de 15-18°C, pentru a preveni descărcarea ei. Temperatura nu trebuie să depășească 25°C, deoarece poate afecta durabilitatea bateriei. O dată la una-două luni este nevoie s-o remontezi pe combină, să pornești motorul și să-l lași în funcțiune timp de 30 minute. 

Componentele motorului trebuie lubrifiate și utilajul, ținut într-un loc închis, după cum am precizat mai sus, dar un loc în care să nu fie depozitat îngrășământ pe bază de amoniac, deoarece acesta poate coroda tijele cilindrilor hidraulici sau conectorii electrici.

Asigură-te că ai tot timpul motorină în rezervor

Acest aspect este esențial tuturor autovehiculelor și utilajelor pe timp de iarnă, dar uneori uităm să o facem. Unii producători recomandă rezervorul plin, alții – pe jumătate. Orice variantă ai alege, ține minte că un rezervor umplut complet sau parțial împiedică apariția condensului, prevenind ajungerea apei în combustibil și deteriorarea pe această cale a pompei de injecție.

Monitorizează în mod constant calitatea și volumul agentului de răcire

Antigelul… Ți-ai pregătit utilajul pentru iarnă, dar ai uitat antigelul? Mergi chiar acum și adaugă-l, altfel riști ca, din cauza gerului, combina să înghețe și să se producă fisuri în blocul motor. După ce ai adăugat antigel, pornește utilajul pentru ca agentul de răcire să ajungă la toate componentele. Monitorizează antigelul în mod constant, ținând cont de calitatea și densitatea lui, pentru o funcționare optimă la primăvară.

Ai grijă la presiunea din pneuri

Gândește-te: combina va fi staționară pentru câteva luni, iar pneurile vor susține greutatea ei, ceea ce poate duce la deformarea lor. Pentru a împiedica apariția deformării, un sfat practic este ridicarea combinei pe suporți de lemn și chiar stropirea pneurilor cu lapte de var.

Ai grijă ca filtrele și uleiul să fie schimbate la timp

Manualul combinei conține instrucțiuni clare în privința verificărilor și înlocuirii filtrelor și a uleiului. Ai grijă să respecți aceste intervale și să schimbi filtrele și uleiul inclusiv în perioada de repaus a combinei.

Fă o verificare regulată a părților mecanice ale combinei

Întreținerea Combinei Agricole în ExtrasezonExtrasezonul este perioada optimă pentru a demonta toate subansamblurile combinei și a efectua o binemeritată verificare amănunțită. În cazul în care observi că ai nevoie de piese, ne poți contacta numaidecât pe pagina aceasta sau apelând numărul din secțiunea de Contact. Dacă piesele nu se află pe site sau în depozit, le vom aduce special pentru tine și ți le vom livra în cel mai scurt timp. De asemenea, dacă dorești ca noi să-ți montăm piesele, apelează-ne cu încredere.

Controlează componentele electronice

În extrasezon, combina depozitată într-un spațiu ferit de intemperii poate deveni ușor „cuib” pentru rozătoare. Acestea au neplăcutul obicei de a roade cabluri electrice și alte componente. Cumpără produse raticide pentru combaterea lor. Verifică din când în când cablurile electrice și conexiunile pentru a nu fi prins nepregătit primăvara. Verifică becurile și înlocuiește-le pe cele arse.

Verificări recomandate zilnic

  • Inspectează starea sistemelor critice (motorul, sistemul hidraulic, transmisia, pneurile, sistemele electrice, de frânare, de răcire, de direcție și de iluminare).
  • Asigură-te că nu există probleme vizibile: coroziune sau scurgeri. Dacă există, remediază-le.
  • Curelele și lanțurile să fie bine întinse.
  • Uleiul și antigelul să se afle la parametri optimi.
  • Verifică toate componentele esențiale: sistemul de frânare, de iluminare, de răcire și de direcție.
  • Inspectează sistemul de răcire.

Verificări recomandate săptămânal

  • Inspectează în detaliu componentele și conexiunile electrice.
  • Înlocuiește filtrele și consumabilele dacă observi nereguli.
  • Verifică nivelul combustibilului în rezervor. Filtrul de combustibil trebuie să fie întotdeauna curat.
  • Testează alarmele de incendiu sau sistemele de detecție a gazelor.
  • Inspectează starea pneurilor, dacă prezintă urme de deformare sau de uzură.

Verificări recomandate anual

  • Identifică și remediază potențialele probleme și uzuri.
  • Asigură-te că utilajul este lubrifiat și că are parte de întreținere specializată.
  • Verifică starea sistemelor electrice și a cablajelor.
  • Testează sistemul de răcire.
  • Verifică sistemul de transmisie.

Este esențial să planifici din timp și să ții evidența verificărilor efectuate și a remedierilor întreprinse. Citește cu atenție manualul de utilizare și întreținere pentru utilajul tău și urmează recomandările producătorului, corelându-le cu sfaturile de mai sus.

Întreținerea Combinei Agricole în Extrasezon

Sfaturi esențiale pentru întreținerea combinei agricole în extrasezon

În concluzie, întreținerea combinei agricole în extrasezon este fundamentală pentru atingerea productivității maxime în sezon.

Oricât ai ști despre utilajul tău, din experiență sau din manualul de utilizare, este impetuos necesar și util să păstrezi legătura cu personal specializat, iar ACN Piese Utilaje îți poate fi de mare folos. Colaborăm cu peste 50 de mecanici autorizați din țară și te putem ajuta și în sezon și în extrasezon. Oferim sesiuni de mentenanță și suport tehnic la fața locului. Contează pe noi să rezolvăm ușor ceea ce ție îți dă bătăi de cap.