Defectarea cilindrilor hidraulici la utilaje de construcții

Defectarea cilindrilor hidraulici la utilaje de construcții

Data January 22, 2024
Autor Anca Mandiuc
Categoria
Comentarii 0 comentarii

Știi ce să faci când cilindrul hidraulic cedează în mijlocul unui proiect important? Sau cum să recunoști primele simptome ale unor asemenea defecțiuni? Știi cât te poate costa neștiința? Și cât de importante sunt mentenanța regulată și o înțelegere de bază a utilajelor pe care le folosim? Te-ai întrebat vreodată de ce cilindrii hidraulici cedează neașteptat? „Neașteptat” nu este tocmai cuvântul potrivit. Problemele nu apar dintr-o dată. Dacă ai închis ochii la semnele pe care ți le-a transmis utilajul, nu înseamnă că defecțiunea pe care o ai acum la cilindrul hidraulic a apărut brusc. Ai grijă, ulciorul nu merge de multe ori la apă! De aceea credem că ți-ar prinde bine să afli mai multe despre defectarea cilindrilor hidraulici la utilaje de constructii.

Descoperă, în cele ce urmează, ce înseamnă să-ți cunoști utilajul și să înțelegi cum funcționează aproape fiecare componentă a lui. Și cât de mult contează pentru buzunarul și timpul tău să fii mereu pregătit cu piesele de schimb care se uzează cel mai ușor. Află, de asemenea, cum te poate ajuta echipa ACN Piese Utilaje pentru ca tu să ai parte de cel mai longeviv și performant cilindru hidraulic.

Ce sunt cilindrii hidraulici si cum functioneaza ei?

Pe scurt, vorbim despre o piesă esențială a sistemului hidraulic. Ea folosește energia fluidelor hidraulice pentru a genera energie mecanică, prin intermediul unei pompe. Cilindrii hidraulici sunt componente vitale într-o varietate largă de echipamente industriale. Recunoscuți pentru eficiența și puterea lor remarcabilă în generarea mișcării, cilindrii operează prin folosirea unui fluid sub presiune care activează pistonul din interior. Rezultă o forță puternică care se poate transmite către o multitudine de componente mecanice: brațe, tije de conectare, cabluri etc. Această capacitate de a transforma presiunea hidraulică în forță mecanică este crucială în multe sectoare industriale, cu precădere în construcții, transporturi, agricultură, industrie grea și altele.

Componentele principale ale unui cilindru hidraulic

Cum reușesc utilajele grele să ridice, să împingă sau să manevreze sarcini uriașe fără efort? Manevrele acestea sunt executate de cilindrii hidraulici, pe care îi putem numi cu lejeritate „supermușchii” echipamentelor. Când uleiul hidraulic este pompat într-o secțiune a cilindrului, creează presiune și împinge pistonul. Această mișcare este transferată apoi către părți ale utilajului, cum ar fi brațul unui excavator sau furca unui stivuitor, permițându-le să se miște și să efectueze sarcini grele.

Dar din ce este format un cilindru hidraulic?

 • Dintr-un tub de oțel
 • Tija pistonului
 • Pistonul, care separă cilindrul în două camere
 • Capacul cilindrului
 • Chiulasa
 • Garnituri și rulmenți.

Defectarea Cilindrilor Hidraulici la Utilaje de ConstructiiTipuri de „supermuschi”

Există două categorii principale denumite:

 • cilindru hidraulic cu efect simplu, care operează într-o singură direcție,
 • cilindru hidraulic cu efect dublu, în care tija se mișcă în două direcții.

Cele mai cunoscute tipuri de cilindri hidraulici sunt:

 • Cilindri cu acțiune simplă – se mișcă doar într-o singură direcție. Fluidul intră în cilindru pentru a împinge pistonul, iar revenirea se face fie prin forța de gravitație, fie printr-un resort.
 • Cilindri cu acțiune dublă – pot controla mișcarea în ambele direcții, împingând și trăgând. Sunt cei mai comuni și versatili cilindri hidraulici.
 • Cilindri telescopici – au mai multe secțiuni care se extind sau se retrag într-o manieră similară unui telescop. Sunt folosiți în aplicații unde este nevoie de o mișcare lungă a pistonului, dar spațiul pentru cilindru este limitat.
 • Cilindri plonjori (plunger) – sunt o variantă a cilindrilor cu acțiune simplă, dar fără o tijă de piston tipică. Forța se aplică doar într-o singură direcție, de obicei pentru a împinge.
 • Cilindri în tandem – au mai mulți cilindri montați în serie în același corp, pentru a genera forțe mai mari.
 • Cilindri diferențiali – au acțiune dublă și suprafețe diferite pe cele două părți ale pistonului, oferind variate forțe de împingere și tracțiune în funcție de direcția de mișcare.
 • Cilindri regenerativi – reutilizează o parte din fluidul hidraulic, pentru a crește viteza de extensie.
 • Cilindri rotativi – produc o mișcare rotativă, în loc de mișcarea liniară.

Cilindrii hidraulici sunt veritabile vedete în lumea utilajelor. Se folosesc la utilajele de construcții, dar și în echipamentele agricole, precum tractorul sau combina. Le găsim și în utilajele navale, în aeronautică, în industria auto și multe alte domenii unde este necesară manevrabilitatea unor greutăți exorbitante.

Iată câteva exemple de utilaje în care întâlnim cilindri hidraulici:

 • Excavatoare: Amplasați în brațele lor, cilindrii hidraulici permit mișcarea precisă și puternică necesară pentru săpare.
 • Stivuitoare: Aici, cilindrii hidraulici ajută la ridicarea și coborârea sarcinilor grele.
 • Macarale: Datorită cilindrilor hidraulici, macaralele pot ridica sarcini la înălțimi impresionante.

Cauze frecvente ale defectiunilor cilindrilor hidraulici

Defectarea cilindrilor hidraulici la utilajele de constructii este o problemă comună care poate afecta performanța și eficiența echipamentului. Chit că e vorba de o scurgere de ulei, de un piston defect sau de o problemă la garnituri, cilindrii hidraulici au nevoie de verificări constante și proceduri de întreținere regulată.

Defecțiunile pot apărea din varii motive:

 • Uzura și deteriorarea componentelor (tije, bucșe, garnituri) reprezintă o cauză frecventă, care poate provoca scurgeri de lichid hidraulic și reducerea eficienței cilindrului.
 • Coroziunea și eroziunea apar din cauza expunerii prelungite la medii umede sau corozive, afectând componentele cilindrului.
 • Contaminarea cu particule a lichidului hidraulic este determinată de prezența impurităților în ulei. Praful, murdăria, rugina sau alte particule pot duce la uzura prematură, provocând scurgeri, pierderi de presiune și defecțiuni grave.
 • Suprasolicitarea duce la supraîncărcarea și deteriorarea cilindrilor hidraulici.
 • Utilizarea și întreținerea necorespunzătoare a cilindrului accelerează deteriorarea lui. Trebuie să știi că întreținerea unui cilindru hidraulic nu este o operațiune de mântuială. Perioadele de verificare trebuie respectate întocmai așa cum specifică producătorul.

Diagnostic si „tratament”, marca ACN Piese Utilaje

Printre semnele care indică probleme ale cilindrul hidraulic sunt scurgerile de ulei, mișcările neuniforme sau sacadate ale cilindrului, o scădere a forței sau eficienței hidraulice, precum și zgomotele neobișnuite din timpul operării. Pentru a identifica problema, cauza, este important să se verifice starea garniturilor, pistoanelor, tijelor și a altor componente. De asemenea, este obligatoriu să se examineze calitatea și nivelul fluidului hidraulic. După caz, acesta va fi înlocuit.

Indiferent daca ai de făcut o întreținere regulată sau reparații inopinate, echipa ACN Piese Utilaje este mereu aici să te ajute. Îți punem la dispoziție o gamă largă de cilindri hidraulici, pentru că ne dorim ca echipamentul tău de lucru să funcționeze din nou la capacitate maximă. Un utilaj bine întreținut și menținerea fluxului de lucru reprezintă deopotrivă prioritatea ta, cât și a noastră. De aceea, punem întotdeauna accent pe calitatea și durabilitatea produselor pe care le comercializăm. Ai nevoie de o piesă standard pentru cilindrul hidraulic? Sau de una fabricată după indicații speciale? – Apelează cu încredere la ACN Piese Utilaje!

Cum putem preveni defectiunile hidraulice ale utilajelor de constructii?

Pentru a preveni defectiunile hidraulice ale utilajelor de construcții, trebuie să avem în vedere un program de întreținere regulată și inspecții preventive. Aceste acțiuni reprezintă un aspect esențial care oferă un plus de siguranță că funcționarea cilindrilor hidraulici și a celorlalte componente hidraulice se desfășoară în parametri optimi.

Prin efectuarea inspecțiilor preventive, putem identifica și aborda potențialele probleme înainte ca acestea să devină defecțiuni majore costisitoare. Programul de întreținere ar trebui să includă înregistrarea regulată a istoricului de service și a oricăror reparații efectuate. Acest lucru te ajută să ai o imagine completă a stării echipamentelor și să iei decizii informate privind înlocuirea sau modernizarea componentelor.

Intretinerea cilindrilor hidraulici: preventia, mama invataturii

Utilizarea corectă a utilajelor de construcții, respectarea limitelor de greutate și presiune, precum și întreținerea adecvată – sunt cele mai bune metode de prevenire a defecțiunilor. Este important să acorzi atenție acestor aspecte. Astfel vei asigura o funcționare optimă a utilajelor și vei preveni întreruperile costisitoare ale fluxului de lucru. Utilizarea de piese de schimb de calitate și servicii profesionale de reparații pot contribui semnificativ la durabilitatea și fiabilitatea cilindrilor hidraulici.

Pentru a te asigura că utilajele funcționează la capacitate maximă, este important să acorzi atenție întreținerii cilindrilor hidraulici.

 • Verifică regulat starea garniturilor și nivelul uleiului, pentru a preveni scurgerile și uzura!
 • Schimbă uleiul hidraulic la perioade regulate, conform indicațiilor producătorului!
 • Curăță componentele cilindrului, pentru a preveni acumularea de murdărie!
 • Verifică și curăță/înlocuiește filtrul hidraulic la anumite perioade de timp, potrivit recomandărilor producătorului.
 • Nu lăsa piesele uzate pe cilindri! Înlocuiește-le imediat ce observi uzura!

Cilindrul hidraulic este un jucător polivalent în lumea utilajelor. Nu doar că face treaba cea mai grea, dar o face cu precizie uimitoare! Este poate cel mai bun exemplu despre cum ceva aparent simplu poate avea un rol atât de important în lumea mecanicii. Înțelegând cum funcționează și cum îl poți întreține, te asiguri că utilajele vor fi întotdeauna pregătite să facă ușor față provocărilor. Așadar, data viitoare când vei privi utilajul la lucru, amintește-ți de puterea ascunsă în aceste componente remarcabile!

Defectarea Cilindrilor Hidraulici la Utilaje de Constructii

ACN Piese Utilaje: solutii rapide si durabile pentru utilajele tale!

Echipa noastră este mereu pregătită să te consilieze în alegerea celor mai potrivite componente pentru nevoile tale specifice. Mai mult, îți punem la dispoziție și consultanță tehnică gratuită, de unde vei obține sfaturi și recomandări pentru o întreținere eficientă și de durată.

La ACN Piese Utilaje, ne angajăm să îți oferim nu doar piese de înaltă calitate, ci și un serviciu client excelent. Astfel încât să te poți întoarce rapid la lucrările tale, cu încrederea că utilajul este în cea mai bună formă. Înțelegem cât de critic este timpul de oprire pentru afacerea ta, așa că ne străduim să oferim servicii rapide și eficiente, fără a compromite calitatea.

Ne mândrim cu angajamentul nostru de a le oferi clienților servicii de top. Suntem dedicați să te ajutăm să menții utilajele în cea mai bună stare de funcționare. De aceea, te invităm să ne contactezi chiar acum pentru a afla mai multe despre diversitatea depozitului și calitatea produselor/serviciilor pe care ți le oferim.

Cu produsele noastre, maximizezi garantat performanța utilajelor. Alături de ACN Piese Utilaje, partenerul tău de încredere, vei găsi întotdeauna soluția perfectă pentru orice nevoie ai avea. Nu rata ocazia de a beneficia de expertiza noastră și de a îmbunătăți eficiența echipamentului tău! Intră chiar acum pe site-ul nostru și explorează gama variată de cilindri hidraulici și componente ale lor.