Pompa de apa – cum functioneaza intr-un utilaj agricol sau de constructii

Dragii nostri, a sosit momentul sa vorbim despre o piesa care circula foarte mult din depozitul nostru catre numerosi clienti: pompa de apa. Intr-un mod absolut firesc am constatat ca, in colaborarea noastra cu un client, acesta ne cere la un moment dat o pompa de apa. Nu generalizam, pur si simplu tinem cont de aceasta statistica si iata-ne in postura de a va pune la dispozitie un material explicativ si pe intelesul tuturor.

Pompa de apa a unui utilaj detine rolul principal in spectacolul de racire al motorului, fie in zilele de iarna, fie in cele mai toride zile de vara. Atunci cand vorbim despre pompa de apa a unui utilaj, practic ne referim la o paleta deosebita de situatii si probleme.

Haideti sa trecem la lucruri un pic mai tehnice

In primul rand trebuie sa intelegem ca motorul functioneaza intr-un interval optim de temperatura, așa cum a fost el proiectat pentru performanta si eficienta. Daca temperatura motorului nu este constant mentinuta in parametri optimi, se poate ajunge la defectiuni grave, care vor imobiliza utilajul intr-un service de specialitate, facandu-ne sa pierdem timp pretios si, evident, bani.

Un motor sanatos functioneaza mana in mana cu pompa de apa, ea fiind responsabila cu distribuirea lichidului de racire in motor. Lichidul provine de la radiator, trebuie sa fie rece si trebuie sa ajunga la destinatie in cantitatile exacte, pentru a se evita griparea motorului. O pompa de apa care functioneaza corect este vitala pentru motorul oricarui utilaj.

Pompa de apa uzata

Daca pompa de apa cedeaza sau nu functioneaza la capacitate maxima, atunci motorul nu va primi suficient lichid de racire, se va incalzi excesiv si se va defecta. Rezistenta motorului pe termen lung depinde in mod cert de sanatatea pompei de apa.

Circumstantele care predispun pompa de apa la anumite complicatii sunt dintre cele mai diverse si neasteptate. Lichidul de racire contaminat, coroziunea si rugina sunt, insa, cele mai comune motive pentru defectiunile pompei de apa. Haideti sa vedem cum descoperim o pompa de apa uzata:

Pierderea de antigel pe la pompa de apa

Pompa de apa este prevazuta cu niste garnituri, conform specificatiilor producatorului. Rolul lor este de inchidere etansata a sistemului, pentru un circuit continuu al apei. Sistemul de racire, insa, ar putea fi afectat de un factor extern: poluarea. Desi aceasta problema poate fi identificata cu usurinta, este total neplăcuta. Praful și murdaria patrund dincolo de presetupa pompei de apa si genereaza adevarate scurgeri de antigel. Rulmentul pompei se inunda, iar pompa se deterioreaza.

Desprinderea fuliei

Daca cureaua fuliei din apropierea motorului este slabita, atunci vei auzi niste zgomote atipice… Cureaua se poate desprinde in momentul in care lagarele din pompa de apa se uzeaza. Remedierea acestei situatii nu suportă amanare, motiv pentru care cel mai bine ar fi sa schimbi pompa de apa uzata, intrucat incercarile si improvizatiile de a o repara te vor face, mai degraba, sa pierzi timp și bani.

Supraincalzirea motorului

Atunci cand motorul depaseste pragul optim al temperaturii, acesta este un semnal de alarma. E un semn ca pompa de apa nu functioneaza corect, iar supraincalzirea motorului poate afecta garnitura de chiulasa, cilindrii si pistoanele. Utilajul trebuie dus de urgență la un service autorizat.

Cum comand o pompă de apă

Daca esti detinatorul unor utilaje agricole si le vrei functionale pe termen cat mai lung, te poti informa cu privire la posibilele oferte de pe piata. Incearca sa ramai la curent cu cele mai noi tehnologii si afla cum ai putea sa investesti corect. Gasesti aici recomandarile necesare pentru utilajele de tipul tractoarelor, spre exemplu. O pompa de apa pentru un tractor puternic Case, oricand la indemana, la un pret mereu accesibil, poate fi de ajutor in business-ul tau, iar noi am putea sa maximizam avantajele achizitiei unui produs de calitate cu metodele noastre prompte si sigure de montaj. Un suport tehnic de lung parcurs iti mentine echilibrul in activitatea zilnica de productie.

Cum se monteaza o pompa de apa

Daca prima grija atunci cand achizitionezi o pompa de apa este sa fie una de calitate, urmatorul pas este sa ii asiguri un montaj corespunzator. Daca sunt indeplinite ambele condiții, lichidul de racire va avea puritatea optima si textura potrivita, echilibrand procesul de racire si contribuind la longevitatea pompei de apa.

Atentie, insa, ca in numeroase garaje se folosesc in mod excesiv si alte solutii de etansare, pe langa garniturile furnizate de producator, asa incat acestea pot ajunge si in sistemul de racire. Astfel apar scurgerile si, in timp, deteriorarea rulmentului.

Ar fi o idee mai buna sa eviti folosirea lichidului de etansare, daca producatorul nu o cere. De asemenea, te rog, nu recicla lichidul de racire… you know…

Cum intretin o pompa de apa

Intrucat pompa de apa functioneaza ca o cheie a intregului sistem al motorului, merita o ingrijire corespunzatoare. Curata minutios sistemele de racire, inainte de a instala pompa de apa si a umple cu lichid de racire. De asemenea foloseste antigel de inalta calitate pentru longevitatea motorului tau.