Cum functioneaza pompa de apa intr-un utilaj agricol sau de constructii

A sosit momentul sa vorbim despre cum functioneaza pompa de apa – o piesa indispensabila in functionarea utilajelor! Intr-un mod absolut firesc am constatat ca, in colaborarea noastra cu un client, acesta ne cere, la un moment dat, informatii referitoare la pompa de apa. Nu generalizam, pur si simplu tinem cont de aceasta statistica! Asa ca iata-ne in postura de a va pune la dispozitie un material explicativ, pe intelesul tuturor.

Pompa de apa a unui utilaj detine rolul principal in spectacolul de racire al motorului, fie in zilele de iarna, fie in cele mai toride zile de vara. Atunci cand vorbim despre cum functioneaza pompa de apa a unui utilaj, ne referim la o paleta deosebita de situatii si probleme.

Haideti sa trecem la lucruri un pic mai tehnice

In primul rand trebuie sa intelegem ca motorul functioneaza intr-un interval optim de temperatura, așa cum a fost el proiectat pentru performanta si eficienta. Daca temperatura motorului nu este constant mentinuta in parametri optimi, se poate ajunge la defectiuni grave, care vor imobiliza utilajul intr-un service de specialitate, facandu-ne sa pierdem timp pretios si, evident, bani.

Ca sa intelegem pe deplin cum functioneaza pompa de apa a utilajului, trebuie sa retinem ca rolul ei este sa distribuie lichidul de racire in motor! Motorul si pompa de apa functioneaza mana in mana! Lichidul provine de la radiator, trebuie sa fie rece si trebuie sa ajunga la destinatie in cantitatile exacte, pentru a evita griparea motorului. O pompa de apa care functioneaza corect este vitala pentru motorul oricarui utilaj.

Pompa de apa uzata

Daca pompa de apa nu functioneaza la capacitate maxima, atunci motorul nu primeste suficient lichid de racire. El se incalzeste excesiv si se defecteaza. Rezistenta motorului pe termen lung depinde in mod cert de sanatatea pompei de apa.

Circumstantele care predispun pompa de apa la anumite complicatii sunt dintre cele mai diverse si neasteptate. Lichidul de racire contaminat, coroziunea si rugina sunt, insa, cele mai comune motive pentru defectiunile pompei de apa. Haideti sa vedem cum functioneaza pompa de apa uzata:

Pierderea de antigel

Pompa de apa este prevazuta cu niste garnituri, conform specificatiilor producatorului. Garniturile etanseaza sistemul, pentru un circuit continuu al apei. Sistemul de racire, insa, ar putea fi afectat de un factor extern: poluarea. Desi aceasta problema poate fi identificata cu usurinta, este total neplăcuta. Praful și murdaria patrund dincolo de presetupa pompei de apa si genereaza adevarate scurgeri de antigel. Rulmentul pompei se inunda, iar pompa se deterioreaza.

Desprinderea fuliei

Daca cureaua fuliei din apropierea motorului este slabita, atunci vei auzi niste zgomote atipice… Cureaua se poate desprinde in momentul in care lagarele din pompa de apa se uzeaza. Remedierea acestei situatii nu suportă amanare! Trebuie sa schimbi pompa de apa uzata, intrucat incercarile si improvizatiile de a o repara te vor face, mai degraba, sa pierzi timp și bani.

Supraincalzirea motorului

Atunci cand motorul depaseste pragul optim al temperaturii, acesta este un semnal de alarma. Pompa nu functioneaza corect, iar supraincalzirea motorului poate afecta garnitura de chiulasa, cilindrii si pistoanele. Utilajul trebuie dus de urgență la un service autorizat.

Cum comand o pompă de apă

Daca vrei un utilaj sanatos pe termen lung, informeaza-te! Alaturi de noi gasesti o multime de oferte! Incearca sa ramai la curent cu cele mai noi tehnologii si afla cum ai putea sa investesti corect. Gasesti aici recomandarile necesare pentru utilajele de tipul tractoarelor, spre exemplu. O pompa de apa pentru un tractor puternic Case este oricand la indemana ta, la un pret mereu accesibil. In plus, suntem focusati pe nevoile tale si iti oferim servicii complete. Asta inseamna ca te asistam pe tot parcursul achizitionarii si ne asiguram ca vei apela la servicii sigure de montaj. Daca esti interesat de cum functioneaza pompa de apa in mod corect, un suport tehnic din partea angajatilor nostri ar fi excelent pentru tine.

Cum se monteaza o pompa de apa

Daca prima grija atunci cand achizitionezi o pompa de apa este sa fie una de calitate, urmatorul pas este sa ii asiguri un montaj corespunzator. Daca sunt indeplinite ambele condiții, lichidul de racire va avea puritatea optima si textura potrivita. Astfel se echilibreaza procesul de racire iar pompa de apa va avea sansa sa traiasca mai mult.

Atentie, insa, ca in numeroase garaje se folosesc, in mod excesiv, si alte solutii de etansare. Acestea pot ajunge si in sistemul de racire, pe langa garniturile furnizate de producator. Astfel apar scurgerile si, in timp, deteriorarea rulmentului.

Ar fi o idee mai buna sa eviti folosirea lichidului de etansare, daca producatorul nu o cere. De asemenea, te rog, nu recicla lichidul de racire… you know…

Cum intretin o pompa de apa

Intrucat pompa de apa functioneaza ca o cheie a intregului sistem al motorului, merita o ingrijire corespunzatoare. Curata minutios sistemele de racire, inainte de a instala pompa de apa si a umple cu lichid de racire. De asemenea foloseste antigel de inalta calitate pentru longevitatea motorului tau.

Lasă un răspuns